Friday, January 22, 2010

Betulkan niat

Sharing daripada kakak senior....

iA senang je nak kawin kalau kita pk sng.. moga ALLAH permudahkan.. jangan sesak2kan kepala dgn kos2 begini,sampai bila pon xkawin2.. angan2 mat jenin ajer la gamaknya..Yang paling penting.. ada calon.. kos tu lain cerita.... iA, moga ALLAH permudahkan..just nak share majlis kawin seorang sahabat beberapa hari lepas...

bak kata bell, i luv pg kenduri.. sbb apa,?? dapat mkn free.. heheh..seriusly, after my frens wedding two days before, rasa mcm nak kawin jugak. FYi, kawan ana tuh anak dr pakar d pakar perdana.. belajar kat NZ.. suami dia pn..setahun lepas lg mtk nak kawin, alhamdulillah termakbul tahun ini..

Dua2 kuat agama...apa yg best mngenai shbt2 ana ni..Majlis agak havoc la.. biasa la.. anak2 doctor.. anak org kaya katakan..y tkejut.. hantaran RM5000 j.. pelik kalau ikot standard diorang..Fyi, make-up kawan ana tuh sgt nice.. nipis.. ayat best keluar kat mulut dia time di andam..

"kalau nampak cam over sgt mak andam ni make-up, tgur deh" ~ALLAH hu akbar..

then, shbt ana i pandai susun atur event dia pd hari tu..oleh sbb xnak bersanding.. perarakan pengantin jam 3++ ptg.. time tu.. ramai org da siap makan .. smpai ada kawan2 kami persoalkan

"knapa mula lambat?org da xramai. lg plak pas makan beradab skejap aja masa duk atas pelamin"
kwn ana jawab on behalf pengantin

"mmg plan utk xramai org.. xnak pertontonkan sgt pngantin.. skadar2 knal2.. buat lewat sbb xnak bersanding.skadar amik gambar skejap.."

ana amat terkedu dgr.. sbb xterfikir plak.. biasalah family.. nak ada tu n ini..kadang2 prinsip kita pn leh cair atas desakan n permintaan family...tp seriusly.. mereka dapat buat event diorang dgn baik skali skadar termampu utk penuhi syariat . nak elak bersanding smbil mjaga hati family..

subhanallah.. best sgt.. lagu2 nasyid di putar.. standard la tuh.. seriusly, if antunna ada pn musti rasa cam nak kawin n amat teruja dgn majlis tersebut..kalau dapat cd depa nnt ana share ngn y berminat.. ehhemajlis perkahwinan org berada yang agak sederhana..tp havoc gak la..ni lagi best.. after akad nikah.. biasanya kedua mempelai akan solat sunat berjamaah.. n akan ada fotographer yang amik gambar..tp si suami bkata

" Tolong bg ruang pada kami solat dlu.. then after solat baru amik gambar.. kami buat2 cam solat.. utk jaga kekhusyukan dalam solat"

Allah hu akbar... sgt kagum dgn pasangan ini..mereka juga bawak bersama shbt org NZ y berminat dgn islam ke majlis dioarng..huhuh.. mmg best la dorang ni..yg best lg.. Deejay pd hari tu.. deejay radio malaysia kelate.. mmg best la sore dia..yg kagumnya.. deejay pn bley baca doa..alhamdulillah a'la kullihal..berkat pemerintahan kerajaan negeri slama hmpir 19thn..

lg satu nak share.shbt ana tuh bgtau, dia ada tukar gambar wallpaper hp suami dia dgn gambar dia pas kawin..then, suami dia tanya knape tukar n kat mana dah gambar yg dia letak b4 ths..dia nak letak gambar tu jugak..kawan ana xperasan gambar apa.. rupa2nya.. wallpaper b4 ths adalah wallpaper kalimah ALLAH... subhanallah..

kesimpulan dari sharing ini ialah after kawin.. igt selalu ALLAH paling TERATAS.. tiada yang lain.. selpas tu RASUL.. then suami.. jgn pernah lupa carta organisasi hdup kita.. iA.. moga segalanya dipermudahkan ALLAH..kalau niat kita kawin dgn niat beribadat n bukan suka2..seriusly.. the best wedding ever y ana pnah g la.. heheh..apapun.. smbil2 bkira2 kos2 nak kawin tu.. kna btolkan niat..nak kawin utk apa n bgaimana nak bawa perkahwinan kita nnt utk mdapat redha ILAHI..

lg satu.. yg belum setel lg tuh.. dun worry neh.. jodoh ALLAH da tentukan.. sama ada cepat atau lambat jer..kawan kakak ana yg berumur 30++ da..iA akan kawin bulan 6 ni..seorang wanita yg pelihara ISlam dgn sebaiknya... taaruf 2hari jer.. then plan utk kawin da.. that's y i said. jodoh ALLAH da tetapkan.. jgn rasa sedih, lemah, risau n gelisah jika belum setel lg neh..yg dah pn semoga kalian dipermudahkan.. iA... eehehhe
Share:

0 comments:

Post a Comment