Saturday, February 13, 2010

Air Mata dan Tangisan


Duhai air mata yang sedang menangis..

Mungkin tika ini kau sedang bahagia,mungkin tika ini kau sedang berduka. apapun situasimu air mata mengenangi kelopakmu dan mengalir kepipi ialah anugerah Allah yang tidak terhingga. ia mampu membuang racun di tubuhmu kemudian disusili ketenangan jiwa. Bersyukurlah kepadanya kerana sehingga saat ini kau masih mampu mengangis.

Aduh!
Sungguhku hairan melihat orang yang merasakan tangisan itu satu kelamahan. Malah menganggapnya satu lambang ketidakmatangan, sedangkan Allah merakamkan mulia sebuah tangisan dalam firmanya
"Dan mereka mensyukuri(sujud) dia atas muka mereka sambil menangis dan mereka bertambah khusyuk."(al-isra:109)

Duhai air mata yang sedang menangis...

Tahukah dikau jika dikaji dari perspektif sains, tangisanmu mampu menjadi terapi kesihatan yang berguna dalam merawat penyakit berbahaya dijana oleh tubuh. air mata semula jadi boleh membuangnya. otak pula bekerja membuang bahan-bahan kimia daripada air mata. bukan itu sahaja,tangisan menambah jumlah degupan jantung sebagai latihan berguna buat sekatan rongga badan,kedua-dua bahu dan urat-urat dada. setelah tangisanmu reda, kembalilah degupan jantungmu keasalnya dan ketenangan mula menguasai jiwa..Subhanallah hebatnye penciptaan air mata..

Duhai air mata yang menangis..

Tangisan bukankeaiban tapi satu keparluan. sama ada lelaki atau wanita, kau perlu pada tangisan ia memjernihkan kornea dan menajamkan penglihatan. ia meringankan ketegangan jiwa. ia menungkapkan kesedihan lalu merungkai beban yang tersimpan.

Jika kau lelaki mengapa perlu kau malu pada tangisan? mungkin sosiobudaya mendidikmu bahawa tangisan itu tanda kelemahan dalam mengendalikan kemampuan. kau mungkin dipisahkan antara diri dengan perasaanmu sndiri oleh didikanmasa silam. apapun tiada siapa dapat menafikan bahawa kau juga insan yang punya hati dan perasaan. isi hatimu kadangkala perlu diluahkan dengan tangisan untuk mengurangakan tekanan dan risiko penyakit. usah menipu diri berlagak kuat dengan menafika air mata kerana kelak badanmu juga mendapat derita.

Jika kau wanita mungkin kau lebih banyak menangis daripada lelaki. tahukah dikau penyanyangnya allah pada mu sehingga dia menciptakan kelenjar-kelanjar air matamu lebih besar daripada kelenjar-kelanjar air lelaki. tidak hairanlah kajian ilmiah menunjukkan kau menangis empat kali lebih banyak daripada lelaki.

Ia penyebab panjangnya usiamu daripada lelaki. masakan tidak air matamu keluarnya peratusan racun dari tubuh. Doktor pakar mata berkata air mata penting untuk menyucikan mata daripada racun yang keluar akibat daripada ketegangan urat saraf perasaan dan emosi yang tidak setabil.

Duhai air mata yang sedang mengalir..

Sungguh bertuah kau masih mampu menangis usah ditahan air matamu itu. luahkan dengan rasa takut dan harapan pada tuhanmu. benar, tangisanmu itu tidak mampu mengembalikan masa lalumu, namun jangan tangisan mu itu membibit kabus pada masa depanmu. aggaplah ia sebahagian daripada masa sekarangmu unutk melonjak amal dan perubahan di hari esok

Sesungguhnya tangisan kerana allah ketika sedih atau gembira ialah ubat mujarab untuk mencari ketenanagan hidup. dengarilah pesanan rasulallah dalam menyampaikan kalam yang esa
"aku haramkan neraka kepada air mata yang selalu menangis kerana takut kepada allah"(riwayat ahmad dan al-nasa'i)


Majalah solusi isu 4

Share:

0 comments:

Post a Comment