Thursday, April 15, 2010

kebajikan generasi akan datang

salam ukhuwah

Dua minggu lepas ane berkesempatan menjadi sebahagian tenaga pengajar untuk kelas tuisyen LAKAD (biro akademik Rakan MAsjid)...alhamdulillah hujung-hujung minggu yang terluang pasti ana akan ke sana, kalau nak ikutkan semester sebelum ini memang 100% komitmen ana pada kelas ini [walaupn bukan fasi] namun semesta ini, ana dapat hadir beberapa kali sahaja ekoran terpaksa memberi komitmen kepada urusan-urusan lain yang lebih utama.

Kelas tuisyen ni dah agak lama jugak di tubuhkan kalau x silap 2006. malangnya ana gagal mengesan siapa pengasas usaha murni ni. masa ana jadi fasi dlu ana ajar PMR, adik-adik yang datang sikit je, kadang2 fasi lagi ramai...tapi xpe, ajk selalu nasihat agar x putus asa

Sem berikutnya ana naik pangkat jadi bendahari, sem tu sem paling best sekali sebb adik2 sangat ramai, ujung minggu ana conferm xmis datang kelas...1) sebb nak kutip duit yuran 2)nak menenangkan fikiran

1)kutip yuran dan urusan berkenaan duit memang kerja ana, masa tu duit banyak sangat sebab adik2 ramai...satu kelas di cas RM 2 per person...actually bukan duit yang kami nak , yang penting ilmu yang kami beri tu adalah untuk bantu adik2 terutama yang tak mampu, misal kate ade adik2 yang x bayar kami xmintak pun , sebab kami tahu ade adik2 ni yang mak ayah die cleaner n security kat UTP, so kite bantu anak2 kepada makcik pakcik yang dah berkhidmat untuk kite ni

kelas ni lebih pade kebajikan, at the end duit tu dapat semula kat adik2 sebab kami ade buat aktivit dan hari anugerah...bak kata president RM mase tu [abang hakim] usaha kita ni walaupun sikit tapi allah pandang, yang penting niat kita nak bantu generasi akan datang, macam kisah burung pipit dan burang gagak ketika nabi ibrahim dibakar,walaupun pipit kecil tapi die tetap usaha untuk tolong nabi ibrahim supaya nanti apabila di tanya oleh Allah akan apa yang dilakukan ketika kekasihnye itu dibakar maka pipit tidak akan hanya berdiam diri.

2)menenangkan fikiran, sebenarnya kalau antum pergi ke kelas ni terutama kelas adik UPSR antum berpotensi untuk kena maigrain(betul ke eje ni) sebab ... kekecohan dan kekacauan dalam kelas tu kadang-kala mengalahkan ade demonstrasi atau pun rusuhan ... bile time nak bagi gula2 mereka ni excited sangat tapi bile nak jawap soalan , semua menyorok dan buat2 tak nampak je fasi kat depan...

tapi ana suke keadaan gini, memang penat tapi berbaloi melayan telatah mereka, hilang masalah ana pikirkan ke"comel"an mereka...terutama adik2 yang petah bercakap. macam-macam soalan ana dapat sampai pusing kepale nak jawap



semua excited nak menulis dan melukis kat white board


adik ni suruh ana cerita pasal cerita lucu, katenye nk cerita orang gila..ana pun cerita kisah lucu dari buku koleksi kisah-kisah ceria dr ghafarullahuddin page 55...at the end die kate "x lawak pun~~".....aduh kecewa ana, ana rase ana dah cerita kisah yang paling lawak dalam sejarah hidup ana tapi, mungkin method penyampaian x kena..atau pun ana yang tak pandai bercerita atau pun lawak ana tu hanya sesuai untuk orang dewasa tak tahu la...[geleng-gelang kepala]


adik ni merajuk...ana hampir putus ana nk pujuk tapi alhamdulillah Allah lembutkan hati die...rupe2nye die merajuk sebab dia x dapat melukis, maka ana teman die melukis [memang ana suke buat hal2 melukis ni].. cita-citanye nak jadi angkasawan so die lukis roket dan matahari
[hati-hati dik , jadi angkasawan nanti jangan pergi ke matahari, takut nanti xsempat balik malaysia]...



ni bukan adik kelas tuisyen ...gambar perhiasan sahaja
wallahualam


Share:

0 comments:

Post a Comment