Tuesday, April 20, 2010

suasana solehah = biah solehah



minggu lepas ana berkesempatan memenuhi undangan menjadi fasi sebuah program motivasi pelajar sekolah agama rakyat di pantai rengit....ana bersama seorang sahabat sejawatan maziah [masulah lajnah tarbiyyah dan kepimpinan] dan dua orang insan yang berhati mulia yang suka rela menjadi fasi fiqah [ajk lajnah akademik dan pembangunan insan a.k.a adik usrah maziah] dan asyiqin [ajk lajnah kebajikan dan perpaduan a.k.a adik usrah ana]


LAKAD di propose untuk menghantar 4 orang fasi dan diberi full autority mengadakan apa-apa modul yang dirasakan sesuai untuk slot yang dikhaskan untuk kami , maka perancangan modul dibuat jam 6.30ptg sehari sebelum program [last minutes kerja tapi tak jugak siap petang tu] . Oleh kerana malam tu ana kepenatan ditambah pula meeting-meeting yang setia menunggu maka modul tu tertangguh. ana sambung buat modul jam 4.45 pagi dan siaplah modul 1. modul 1 PICnye maziah dan modul 2 muhasabah ni ana yang PIC. Text muhasabah dibuat dalam kereta gen 2 merah milik kak melatee [pelajar tahun akhir]


perjalanan yang lancar dgn kerete yang sangat anggun bergaya hanya separuh jalan, lepas tu kami sesat sikit, alhamdulillah tidaklah begitu jauh sesatnye [adelah dalam 15km sebab salah masuk simpang]. sampai-sampai je kami terus diberi mike untuk menghandle program...alhamdulillah buat kesekian kalinya sebab dengan kepetahan maziah berjaya menjalankan modul pertama.





modul kedua, modul tergempar...sebab modul ini tidak dirancang, tapi atas permintaan guru besar sekolah tersebut untuk mengadakan satu lagi modul sebelum modul muhasabah, maka kami pun buatlah modul ukhuwah [modul yang biasa kami hendle setiap kali jadi fesi]. modul melukis muka kawan-kawan




modul muhasabah, modul ini pembawaanye sedih dan insaf, permulaannya ana bacakan kisah nabi ibrahim, kemudian ana menyentuh berkaitan ibu bape[ana siapkan text muhasabah ni dalam kereta on the way ke sana, ade baiknye jugak kami sesat sikit, kalau tidak, mungkin text muhasabah ni tak sempat siap]...pada awalanya ana sangakakan modul ini kurang berjaya sebab keadaan sekeliling yang terang dan suasana tepi pantai yang nyaman, tapi alhamdulillah berjaya juga membuat mereka menangis [rase kesian tgk adik-adik kecik ni menangis, bukan main sungguh-sungguh memerah air mata(macam ana mase kecik dulu--> kuat nangis)] fasi dan ibu bapa [yang hadir untuk menjemput anak] turut mengalirkan air mata...mungkin sebab sebak tgk anak-anak mereka menangis..


Share:

2 comments:

  1. bila dah tingkat dewsa (umur >>20) ..baru faham napa ibu bapa gembira bila tengok anak soleh..sebab kat lar sana banyak sangt cabarn n gangguan..so,bil tngok anak2 nya soleh, sejuk mta memandang..

    ReplyDelete
  2. ye betul, dan melihat keadaan sekarang golongan kecil ni lebih banyak terdedah dengan masalah sosial...nak jumpa adik2 kecil yang pandai menari dan menyanyi banyak tapi nk jumpa dengan adik2 yang mampu mengaji dan bertaranum tu sangat sedikit...

    ReplyDelete