Wednesday, April 28, 2010

terkena batang hidung sendiri

alhamdulillah baru-baru ini ana diberikan
lagi kesempatan untuk dgr pengisian dari
seorang murabbi yang hebat imported from kerteh
actually ana dtg lewat 1jam sebab terlupa
[al-insan sokmo lupe] seday jugak sebb terlepas ijam pertama
rase rugi yang teramat sgt..
tapi ni adalah hasil 1jam kedua yang ana dpt
ade 7 isu yang ana terkesan bile dgr tapi ana share 2
paling menarik

isu 1 : JEANS

-ana dgr sikit je..ana dtg terus dgr pekataan 'jin' ingat ape la ...
-tapi ana catch up balik dgn orang yang datang awal
-tn hj kate daie xpatut pakai jeans
-jeans dikaitkn dgn mat rempit , penagih dadah dll
-tn hj suruh simpan jeans yang ade sekarang walaupun mahal
-dia kate kalau kita nk berubah allah pasti akan tolong
-kalau tgk situasi sekarang pun, mane ade ustaz @ ulama pakai jeans
-bukan apa, jeans ni x menggambarkan kite ni orng yang ikut usrah
-tapi tidaklah sampai jatuh hukum berdosa kalau nak pakai
-lbh kurang gitu la yang ana dapat..

isu 2 : al-mulk

-tn haji tanye.."azab kubur tu sakit x??"
-yang hadir pun ramai2 jawap " sakit "...
-soalan diulang 2x supaya lebih kuat jawapanye
-kemudian dia tanye lagi " mcm mane nk jauhkan diri dari kesakitan azab kubur??"
-maka kami pun jwp dgn confidentnye "al-mulk !!"
-tn haji tanye " sape yang bace al-mulk semalam"
-semua senyap...sorang je yang angkat tangan
-riak muka tn haji nampak kesal sikit....
-lepas tu die kate lebih kurang mcm ni "tu la allah dah bagi jalan nak selamatkn diri tapi antum xbuat
-semua terkesan [ana pun ,rase terkene batang hidung sendiri , bce al-mulk time liqa al-mulk je, seday2]
-tn hj kate lagi "kita ni pendokong agama allah dan pengerak kerja2 islam, kalu kite pun xbuat apa yang allah suruh.maka apa beza kita dgn mad'u kite yang xikut perintah allah tu


Share:

5 comments:

  1. klu nak berusrah dgn tuan haji, mungkin dah bleh start target nak intern mane....

    ReplyDelete
  2. i'allah..1st time dgr pengisian die rase dah jatuh hati nk berusrah dgn die, ramai sahabat2 yang dgr mase tu aim nk berubah [simpan seluar jeans, pakai kopian n pakai tudung labuh sebb kene tegur mase pengisian tu]

    dan faktor utama, kata2 tn hj ni mudah menusuk hati ,ana pasti sebab berkat ibadah dan amalan die..apa yang disampaikn tu tulus dn ikhlas dari hati

    tapi kalau ICT intern sane ??

    ReplyDelete
  3. ICT mne2 tempat dalam petronas bleh intern...budak ICT mostly cpt dpt tempat...

    bleh refer warga ICT batch ana yg kebanyakannya intern di ganu...

    slamat ke ganu...[tp ana nak promote KL]...

    ReplyDelete
  4. terkena batang hidung..
    terpaksa pakai jeans utk ke lab..
    adoyai..

    ReplyDelete