Saturday, May 8, 2010

Muka Abah Nampak tak Pandai, Macam Muka Mami

salam update
ditakdirkan oleh ALLAH ana bertemu dengan artikel yang lucu ini, maka marilah kita same-same bace disamping me"releaskn"kn tension setelah penat study dan bertungkus-lumus menyiapkn project [yang perlu dipresent isnin ini ]


Kanak-kanak banyak belajar melalui pemerhatian terhadap keadaan sekeliling dan persekitaran. Mereka mempunyai keupayaan kognitif yang tinggi untuk menstrukturkan kembali apa yang mereka alami untuk membentuk sebuah persepsi dan pandangan terhadap sesuatu perkara. Dengan dorongan dan bimbingan yang betul daripada ibu bapa mahupun para guru, perkembangan mental tersebut akan menjadi lebih pesat dan manghasilkan output yang diterjemahkan sebagai bijak, pandaim cerdik dan sebagainya.

Sebagai ibubapa memang memerhatikan perkembangan dan pembesaran mereka setiap hari merupakan satu perkara yang menyeronokkan. Dan saya juga tidak terkecuali daripada mengalami situasi sedemikian.kadang-kadang pertanyaan dan percakapan mereka yang lurus dan jujur, tanpa sebarang unsur penipuan menyebabkan ibu-bapa lucu dan gelak.
Walau sesibuk manapun ibubapa dengan tugasan dan bebanan tugas dan kerja, perhatian dan kasih sayang wajib diberikan kepada kanak-kanak, mereka masih dalam proses mengenal kehidupan dan mencari-cari petunjuk dan panduan untuk memberikan mereka motivasi.

Kenyataan jujur tanpa sebarang niat dan berselindung anak lelaki saya awal malam tadi membuatkan rasa nak tergelak dan lawak. Puncanya dia sibuk dok bertanyakan itu ini berbagai soalan daripada mami nya yang sedang study, kebetulan mami nya ada quiz esok, so terpaksalah mami nya menjawab soalan yang bertubi-tubi.

Agaknya mami nya dah tak nak jawab soalan banyak sangat, mami nya suruh budak tu tanya pulak dengan saya. namun secara spontan respon anak lelaki tersebut ” Abang tanya mami pasal muka mami nampak pandai, muka abah tak nampak pandai macam mami”.
Jawapan tersebut membuatkan isteri saya terhenti seketika dan gelak, kemudian di tanya kenapa dia cakap macam tu? Anak tadi jawab, entah memang abang tengok muka abah macam tak pandai kalau banding dengan muka mami.

Hebat rupanya keupayaan membentuk persepsi kanak-kanak yang baru berusia 6 tahun ni. Dia kemudian tanya kepada saya kenapa muka saya nampak macam tak pandai, heheh….so saya jawab, muka abah memang nampak tak pandai, tapi perut abah lagi besar dari perut mami……tak de kaitan dengan soalan dia, dan budak tu nampak macam tak puas hati dengan jawapan tu
.

Share:

0 comments:

Post a Comment