Dalam ke keringan akal memikirkan modul yang akan dijalankan untuk program motivasi Sekolah Kebangsaan Bakap esok,ana pun mengarang posting ini sekadar berkongsi informasi yang ana ketahui bersama pembaca budiman.
Inilah lauk asam pedas ikan kembong orang melaka. Warna merah kejingga-jingaan. Sedap dimakan ketika nasi dan lauk ini panas. Gambar dibawah ini adalah kawan karib kepada asam padas. Memang enak kalau dimakan bersama...lapar
kawan karib asam padas ini namanye cencaluk. Bahan mentah utama yang diperlukan untuk membuat cencaluk ini ialah anak udang- bukan udang disebalik mi. Cara-cara membuatnye antum google sendiri ye. Cara nak makan cencaluk ini mudah dan senang sahaja. Tuan-tuan dan puan-puan hanya perlu memerah limau nipis dan mengaulkannye bersama hirisan bawang besar dan sedikit cili besar [kalau nak pedas bolehlah menggunakan cili padi].Ape lagi bolehlah tuan-tuan dan puan-puan mencuba resepi ini dirumah. Cencaluknye boleh didapati di kedai-kedai runcit yang berdekatan [ yang original hanye terdapat di melaka]..
Renung-renungkan dan selamat mencuba (^__^)
bleh buat mse first meeting nanti...best gak..
ReplyDeletemeeting??
ReplyDeletemungkin boleh dicuba..
Assalamualaikum..
ReplyDeleteNona, nnty bleh cbe buat kt umah ye..
kita buat asam pedas ikan siakap lak ea..
biar warna dy kejingga merahan..
waalaikumsalam wbt
ReplyDeletei'allah akan diusahakan
tapi don't expect makan my asam
akan menjilat jari n tambah lagi
sbb xprofesional lg