Monday, August 30, 2010

memori mATH olympiad

"dap..dap..dap.." bunyi derap kaki yang melangkah kearah sebuah scuter pink yang sedang dipanaskan oleh tuanye seawal pukul 8.55 pagi.

"Rose, bia betul kite ni...serius ke nk masuk math olympiad ni ??" kedengaran suara manusia yang tidak dapat menerima kenyataan bahawa pagi ini dia dah Rose akan menyertai math olympiad.

"ye..." si sahabat hanya mampu tersengeh menjawap pertanyaan kawannye yang dah berpuluh-puluh kali ajukan semenjak berada di SMK Tronoh semalam.

"ape yang die tanye dalam tu..ish..dah la tak study ape-ape ni, last time blaja math pun mase 1st yaer 1st [setahun lepas]..tapi tu pun discrete math..math berkaitan komputer..adeyh, guane ni..nak tulis ape dalam tu..hentam je xpe kn??" ana terus berceloteh walaupun moto dah bergerak menuju ke Multi Purpose Hall.

"ala isma relex la, ni soalan IQ je..xpe hentam-hentam, nanti ketas kite, ketas paling senang nak tande..pangkah je semua.."Rose melawak sambil bawak moto..uish PANGKAH SEMUA.. lucu tu memang lucu tapi terkedu jugak ana dengar.

"adakah 'seaneh' itu nasib kertas jawapan ana?? sedihnye" ana bermonolog sendiri..tapi sekejap je.

"ni kalau jumpe Izzati karang nak pau jawapan dari die " ana membalas sambilmengimbau detik-detik cemas 3 minggu lalu apabila adik usrah ni pm untuk mengajak ana menyertai pertandingan yang tidak pernah ana sertai seumur hidup ini.

Dalam dewan

Alhamdulillah bibir masih mampu tersenyum apabila mendapat kertas soalan yang diberi awal oleh pihak penganjur.

"Rose soalan no 1 ni ape jawapan die??.." ana menyuarakan keresahan ..cene nk kire ni, dah la kalkulator tidak dibenarkan, otak kiri pun dah berkarat dah ni sebab lame sangat tak mengira-ngira matematika..ana mengeluh sendiri..

"Rose dah dapat jawapan dah isma"rose tiba-tiba menoleh kebelakang..alhamdulillah berita gembira dari partner

"ape jawapannye..share la sementar tak stat jawap lg ni" dengan penuh harapan ana meminta pertolongan..sebenarnye ana xcube jawap pun lagi, dah mind set kate xreti so usaha pun tidak seberapa

"jap ae.."

"OK YOU CAN START ANSWER IT NOW" tiba-tiba mike berbunyi...

"Allahurabbi, hancur musnah harapan nak dapat jawapan dari partner" kesayuan mengundang diri..ana pun mulalah mengores pensil di atas kertas conteng diiringai hujan renyai dan tiupan angin monsun timur [macam dalam komik selalu gambarkan tu] untuk mendapatkan jawapan.

"eh, dapat jawapan la..subhanallah xde la susah mane pun soalan ni.." ana senyum sendiri, soalan no1 memang la senang kak oi..soalan lain..

Tamat menjawap ketas soalan

"eh, Muna baru balik..lambatnye..." ana menyapa housemate yang juga merupakan ahli jawatankuasa pertandingan tadi.

"a'ah, penat betul.." jawap si housemate yang kelihatan benar-benar letih.

"kenape.."ana menyuarakan kepelikkan ana apabila melihat reaksinya yang seolah-olah baru pulang dari menguruskan pertandingan merentas desa peringkat dunia..

"tande ketas jawapan math olympiad tadi tu ar, rase nak migrain..dengan tulisanye, ish" katanye dengan keluahan yang dizahirkan untuk kesekian kalinye sambil terus berlalu kebilik untuk berehat

"erkkk..aku la salah seorang penyumbang kepada migrain Muna...." ana tersengeh sendiri, terase sedikit bersalah..

ini gambar tahun lepas

Rakan Masjid yang disayangi

Begitulah al-kisahnye ana dan partnet mayh olympiad ana semasa nak menyertai salah satu program Ramadhan Discovery anjuran Rakan Masjid UTP. Agak tragis dan melucukan.

Demi menyahut seruan prsident Rakan Masjid UTP dalam meeting kami semalam
"MTME yang ade blog tu sila gunakan medium ini untuk menyebarkan dan mempromosikan program-program kite........." ucapnye panjang dengan speed 5.

Jesteru ana berbesar hati mengajak dan mengundang antum semua yang berada di kampus UTP untuk menyertai program-program RD yang masih berbaki sedikit sebelum kite menyambut Aidilfitri. Tidak lupa juga mari sama-sama kite memacu ibadah kite untuk fasa terakhir bulan Ramadhan.


Share:

5 comments:

  1. haha...ayat dlm perenggan ke 2 terakhir tu xleh blah..

    "....ucapnye panjang dengan speed 5."

    ReplyDelete
  2. Itulah kehebatan president Rakan Masjid pada semesta ini. Kalau Tun Dr Mahathir boleh berucap tanpa teks President kami ni pun ape kurangnya, boleh berucap dengan bijaksana dan pantas.

    [ini bukan bodek tapi hakikat]

    ReplyDelete
  3. aslmualaikum....
    kak isma,kelakar la post niey ^^
    anyway,terima kasih daun keladi drpd pihak RD kerana sudi menyertai.MTME RMUTP mmg mantop. nge!
    rasanye kertas akk n kak rose ada markah lah. no worries,sng kn soalan2nye? @_@

    ReplyDelete
  4. izzati..ada markah ae??
    macam seday je bunyinye..

    ReplyDelete