Monday, October 18, 2010

Islamic Fashion

Assalamualaikum w.b.t

Datin Rosmah Mansor kembali menghangatkan Malaysia dengan isu baru...sebelum ini namanye naik dalam pembentangan bajet 2011 kini dalam dunia fasyen.Em..kebelakangan ini ana amati Datin Rosmah kita ini kerap kali berada di muka hadapan surat khabar.Alhamdulillah ana pemerhati setia yang mengikuti setiap berita-berita yang disiarkan.

Ini isu fesyen Islam yang dibawa oleh Datin Rosmah Mansor. Sarat dengan idea baru, cuma pendapat ana mungkin nama "Islamic Fashion" itu adalah terlalu, teramat sangat-sangat tidak sesuai untuk digunakan. Mungkin mana yang paling sesuai adalah "Datin Rosmah feshion" baru cocok!!..dan kalau letak nama sebegitu pasti beliau akan dikenang walaupun telah dijemput bertemu ALLAH.


"This recent interest in Muslim fashion signals the changing dynamics of the ever-increasing interaction among Eastern and Western cultures. Nowadays, Muslim women can choose from a broad selection of designs to create a look that matches their values, traditions and tastes, without compromising any of the three," said Rosmah.

Betul atau salah? wanita muslim boleh memilih fesyen yang sesuai dengan cita rase sendiri? ana jawap betul..TETAPI al-quran dan sunnah sebagai panduan..fesyen baru ini adakah mengikuti segala garis panduan yang telah ditetapkan Allah??

“Hendaknya mereka itu melabuhkan tudungnya sampai ke dadanya, dan JANGANLAH KAMU... MENDEDAHAKN AURAT DAN PERHIASAN KAMU KECUALI APA YANG TERZAHIR.” (an-Nur: 31) "
Ana pun tidak terdaya untuk menulis panjang. Antum boleh lihat gambar-gambar pakaian yang dicanang-canangkan sebagai islami fashion disini. Berita asal dipetik dari Bernama. Ada juga disiarkan di dalam Malaysia Kini. Ana juga tidak kuasa meng"upload" gambar-gambar itu ke dalam blog ana,cukuplah sekeping. [ini pun entah berapa banyak dosa yang ana tanggung kerana membenarkan pambaca blog ana tengok gambar yang 'pelik' sebegini].gambar jauh sikit...

Share:

0 comments:

Post a Comment