Skip to main content

Challenge and prepare yourself


Assalamualaikum w.b.t

Alhamdulillah and thanks to Allah for giving me times to again, update my lovely blog. Lately I am having a hectic live in Kuala Lumpur. Though deep down in my heart, I already expect this. I have so many story to tell, but I don't know where to start. In fact, I am running out of idea when it come to say it in English. Bercerita dalam bahasa Melayu lagi best, for a Malay tongue like me. Never mind, just try it.

Writing in English, remind me to Dr Zul. He was my Professional Communication Skill (PCS) lecturer. I took the subject took last semester . Dr. Zul did ask the class, what are the initiatives that we do to improve our English. It was the first day then, and I am wondering and thinking how can I answer it. As the result I got it B+. Not good enough.

Frankly speaking, my English is very poor and I do nothing for it. During SPM I was surprise to see that I got A1 for this subject. Thanks to my table mate in SESERI, Zara. She is currently doing her degree in Egypt if I'm not mistaken. Zara put an effort to teach me English. Everyday before we start our Prep time, she will ask me to read a loud any of English article. Than, she'll check my pronunciation and correct it. Alhamdulillah, I thinks she did her job successfully.

On other note, KLCC gave me a great lesson on the important of English. Not to say the KLCC tower but the people inside it. Even though the meeting might be conducted in dual language but most of the time, English will come out. In fact, email, phone call , presentations and many more require me to speak. So, whether I like it or not..I have to prepare myself for it.

I think this is enough for a moment. It just a try, but I love English. I have to prepare myself for another challenging day tomorrow. Pray hard for me(^_^)v.

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Peta Dunia

"Jom isma, kite sambung blaja kat oversea..amik master nanti" ajak rose selepas pulang dari IRC kemarin. "Jom...nak gi mane, paris, london, maxico, jermen, prancis.." ana bergurau, kate hati ana..ni nak pergi belajar ke melancong.. "A'ah jom la, boleh usrah same-same" ajak ika, rumate rose. Oo, menarik jugak..kite g UK ar, ade kak yanti dengan abang fakizan..boleh jadi naqibah kite" ana teringat seorang alumni Rakan Masjid yang menyambung pelajaran di benua Eropah sane. "Ika nak g US.." kate rose "Ape beza US dan UK, bezanya S dan K je kan? Ke gane? " soal ana, begitu naif tentang peta dunia. Apa lagi, terburai gelak sahabat-sahabat. Ana pula mengaru kepala yang tidak gatal. Sememangnya ana fail bab-bab peta dunia ni. Walaupun setiap kali ana pulang kerumah, abang conferm akan mintak ana lukiskan peta dunia untuk subjek kajian tempatanya, tetapi lukisan hanya tinggal kenangan..Ana sungguh tidak ambil tahu secara te...

Amway Home - Teknologi BioQuest Formula

Selama lebih 50 tahun, AMWAY™ telah pun menghasilkan produk pembersihan barangan di rumah yang hebat dan cakna terhadap alam sekitar. Pada 1959, AMWAY telah melancarkan Pencuci Pelbagai Guna L.O.C.™ – produk pembersihan organik lagi terbiodegradasi yang pertama untuk kegunaan dalam rumah. Sehingga hari ini, ia kekal sebagai satu daripada produk pembersihan dalam rumah AMWAY yang paling laris di seluruh dunia. AMWAY Home menawarkan rangkaian lengkap produk-produk yang sensitif terhadap alam sekitar untuk menangani kerja-kerja pembersihan barangan di rumah dengan lebih baik. • Produk-produk serba guna yang dirumus khas menjadikan seluruh rumah anda bersih bersinar-sinar. • Formula yang khusus untuk mengawal kekuatan pembersihan. Memiliki ciri-ciri Teknologi BIOQUEST FORMULA™ adalah pilihan yang selamat untuk keluarga anda dan alam sekitar.  LEBIH MESRA ALAM, LEBIH SELAMAT, LEBIH BERSIH Mengguna kuasa teknologi BioQuest Formula™, rangkaian produk AMWAY HOME yang baru me...

Kerabu Pucuk Paku Tanpa Santan

Sebagai simpanan untuk diri sendiri. Resepi ini mudah aje. Tapi tak bermaksud 3 minit dah boleh siap. Rumit jugak la langkah-langkahnya. Tapi saya rasa ini resepi yang lebih mudah berbanding resepi-resepi lain yang saya jumpa di internet. Saya memilih untuk tidak menggunakan santan sebab kebanyakan kerabu yang saya makan di kedai-kedai tidak ada kuah santan pun. Ade yang saya jumpa bersantan tapi kurang sedap. So ini resepi ciptaan sendiri. Boleh jadi juga resepi kedai-kedai tapi mereka mungkin tak ade blog nak update resepi mereka :P. Pes   1.5 Inci belacan dibakar 2 ekor isi selar (direbus dan diambil isi)  4 batang cili padi  Garam secukupnya Sayur 2 cekak Pucuk paku  (dicelur)  4 genggam toge (dicelur)  1 biji bawang besar dihiris 3  biji cili merah dihiris 10 biji limau kasturi amik air sahaja Langkah penyediaan. Tumbuk semua bahan pes Campur pes yang dah ditumbuk dan gaul