Friday, August 12, 2011

Service Kereta dan Service Diri

Salam ramadhan sahabat pembace sekalian. Hari ini ramadhan ke12. Sedar tidak sedar, kita telah masuk ke fasa kedua bulan rahmat dan syafaat ini. Fasa kedua Allah janjikan keampunan.


Manusia vs Kerata.

Menyingkap kembali, kesimpulan yang dibuat oleh kak shasha ketika usrah kemarin, kelihatanye manusia ini tidak jauh bezanye dengan kereta. Jentera beroda ini perlukan service mengikut piawaian yang ditetapkan. Aircond contohnye jika dibiarkan, hembus nafas sejuknye makin kurang terasa, maka untuk memastikan bahagian itu berfungsi baik, disarankan untuk diservice setiap 5000km dan ditambah gas mengikut keperluan, itu kate apek kedai kereta Pandan Indah.

Bunga tayar pula bukan seperti bunga-bunga ditaman yang kembang dan semakin bertambah, makanya tayar yang telah ‘kelayuan’ bunga harus segera ditukar untuk memastikan cengkamanye ‘sihat’. Kadang-kala kereta juga perlukn re-aligment, overhall [xthu eja] dan macam macam lagi. Ini untuk memastikan kelancaran perjalan dan pemanduan yang selamat.

Menjelang hari perayaan, ana yakin, tokey kedai service kereta adalah antara orang yang paling bahagia. Mana tidaknye manusia berduyun duyun menghantar kereta untuk diservice. Tukang basuh kereta yang selama ini, termenung menunggu pelanggan; pada musim ini, pasti lenguh tangan membasuh pelbagai jenis kereta. Vacum pun sudah terlentang kekenyangan menjamu habuk-habuk dalam kereta yang sepertinya tidak pernah dibasuh sejak raye lepas.

Perhatikan sebaiknye. Adakah manusia tidak perlukan service?? Fizikal manusia, adakah sentiasa dalam keadaan baik?? Seberapa kuat fizikal manusia menahan kecederaan tatkala terjatuh, terhantuk dinding, terlanggar meja dan tersepit dipintu?? Bengkak, lebam dan berdarah bukan? Maka ubat disapukan dan ais dituam bagi mengurangkan keperitan. Bukankah itu service??

Itu baru, fizikal. Rohaninya pula bagaimane? Pernahkah antum merasa malas yang teramat sangat untuk bangun Qiam? Apabila diajak kemajlis ilmu, terasa berat kaki untuk melangkah? Apabila solat, tiada mahu berjemaah, lebih baik bersendirian agar lebih cepat habis? Malas berdoa panjang kerana lenguh menadah tangan..jadi ubatnya apa? Amal soleh bukan? Bila ? Sekarang dong!![kate orang indonesia] Ramadhan, bulan yang diikat dan dibelenggu syaitan.

Jadi, ayuh service diri diBulan mulia ini. Perbanyakkan amalan. Basahkan bibir kita dengan zikir munajat kepada Allah. Service yang bukan sahaja dicharge free, malah mendapat ganjaran dan voucer beli-belah diakhirat. Tidak mahukah? Jika service kereta, duit kita mengalir laju kepoket tokey kedai,namun dengan Allah...kita yang mendapat pahala yang mengalir deras bagai air sungai. Contohnye ana, baru sahaja menukar hardware aircond. Tambah tolak itu ini, tidak semena-mene dicharge 280. Ujian harta benda. Alhamdulillah.


"Belumkah datang waktunya bagi orang-orang yang beriman, untuk tunduk hati mereka mengingat Allah dan kepada kebenaran yang telah turun (kepada mereka), dan janganlah mereka seperti orang-orang yang sebelumnya telah diturunkan Al Kitab kepadanya, kemudian berlalulah masa yang panjang atas mereka lalu hati mereka menjadi keras. Dan kebanyakan di antara mereka adalah orang-orang yang fasik."

Share:

0 comments:

Post a Comment