Monday, September 19, 2011

Hikmah Kembara : Kawan perempuan

Assalamulaikum w.b.t

Alhamdulillah hari ini dipanjangkan usia. Dalam kesibukan menyiapkan project intern dan kucar kacirnye progress report, sempat ana juga ana mengakses kebeberapa blog yang baru di update. Cemburu dan Ceria [double C] maka dengan penuh semangat ana juga sign in blog dan click ke NEW POST.

Hari ini mood kerja kureeng. Mungkin kerana letih badan tidak kebah lagi. Semalam jam 9.30mlm ana tiba di KL. 6 jam lebih kami, team kembara kawin Perak duk dalam kereta. Bukan kami yang kawin tapi menghadiri walimah senior Kak Izzati. [gambar dari blog Kak Zarinah]

Perjalanan balik bermula pada pukul 3 petang di hiasi Jem dan Roti di sepanjang jalan ke KL. Silap planning, inilah akibatnye. 0o0o0, kami bertiga yang dimaksudkan adalah ana, zarith dan hayu. Sahabat intern lain join team kembara kawen Kedah. WMR kurang sihat, so sampai Perak sahaja yang dapat dicapai. Asif Kak Hani dan Kak Dijah sebab tidak dapat hadir ke walimah kalian. Hantar wakil intern je..

Minggu lepas ana bersama tujuh sahabat intern, travel untuk kembara raya ke Selatan. Dapat cover 3 negeri Johor, Melaka dan N.sembilan. Alhamdulillah perjalanan yang sangat menarik dan banyak pengajaran. Tidak berseri juga tanpa ujian dan halangan dari Allah. Untuk mendidik kami erti kehidupan. 2 buah kapal angkasa [WMR dan ADH] dipacu ke selatan Malaysia seawal 11malam Sabtu menuju ke Yong Peng.

Tiba ke rumah Ziha pada pukul 2 pagi [pagi-pagi dah beraya rumah orang...ish2]. Jam 10 pagi Sabtu bertolak ke Rengit rumah Cik Mah, Ummu Maisarah. Berubat, main cabutan betuah, makan dan bersembang....jam 6petang bertolak ke Melaka rumah Kak Raihan. Dinner lauk ayam masak merah yang sedap dan lazat. Jam 10 bertolak ke rumah Puan Maimunah, Ummu Isma dan bermalam di sana. Ummu Isma ade Kelas dengan pak cik JPJ pagi Sabtu...semoga lekas dapat lesen ye..nanti kite rempit same-same :P...
Ahad kembara diteruskan ke Negeri Sembilan rumah Zarith yang juga berdekatan dengan kediaman lama ana. Lunch lauk ayam masak cili padi orang nogori, memang podeh tapi sodap!! Rehat dan bersembang, jam 3 singgah ke rumah Kak Lang kepada Zarith di Jelebu. Makan soto!! Kemudian balik ke Kuala Lumpur menuju ke Pandan Indan.

Kembara berakhir jam 10 malam.....Orang kate pengembaraan atau musafir selalunya mengajar kita erti pengorbanan, bersyukur, ilmu yang luas, dan tawadhu'...yeke?? Antum rase macam mane?? Ana bukan seorang yang orang kate some sort of "suka bejalan" sebab ana lebih suka beraktiviti dirumah. Tetapi menyedari bahawa bermusafir bersama sahabat-sahabat dapat mengeratkan ukhuwah disamping pelbagai lagi hikmah yang tersirat disebaliknye, mengembara yang bukan berjalan-jalan biasa adalah perkara yang ana selalu nanti-nantikan... Berbekalkan bajet dan masa yang sesuai...i'allah ..ana hutang kembara ketam...
Wallahualam.



Di Rumah Zarith sufia N9...Lomang Paneh
Share:

2 comments:

  1. seronok nye bunyi kak. nnty bila2 free mai lah utp pulak. adik2 akak kat sini da rindu nak jumpa akak. kak mai ngn kak fizah bpe kali dah balik,,cari akak tak jumpe..sobbs. kut kalau free, mai lah umah. sementara masih cuty ni kan. huhu.kl ngn shah alam tak jauh pon.;p

    ReplyDelete