Friday, September 30, 2011

Wanita hiasan dunia

Suke pakai jubah?? Suke..suke..suke..gaya upin ipin..


Sekarang ni jubah telah didatangkan dengan pelbagai gaya dan fasyen dengan harga yang berpatutan. Semalam baru sahabat ana borong 2 helai jubah di Axis Atrium dengan harga RM85 sepasang. Memang menarik, ada yang dihiasa sulaman benang dan manik, ada juga yang menggunakan manik tampal. Fabrik pun cantik, mudah digosok dan tebal. Kemarin sahabat seorang lagi juga membeli sehalai jubah di kedai yang sama. Jubahnye dihiasi corak flora bertanah hitam kalau tak silap. Comel juga, ala-ala hawaii (^_^)v..


lepas ni kene cari tudung yang matching dengan jubah baru tu...

hehe..sahabat-sahabat sayekan banyak tudung...share la...Ini fesyen kami berenam. Baju saye baju awak, baju awak baju saya juga..dan inilah wanita, baju, kain dan tudung mesti matching. Kalau yang lebih teliti tu, handshock dan stokin pun perlu harmoni dengan tema pakaian... Kalau tidak tak confident nak keluar rumah. Tidak semestinya perlu cantik, asalkan kemas dan tidak pelik mengikut kesesuaian majlis. Paling penting perlu menutup aurat dengan sempurna..i'allah.


Akhir-akhir ini, ana dapati ramai wanita muslimah yang suka menggayakan jubah. Comel dan anggun. Sesuai dengan gaya kesopanan seorang wanita muslim. Sejuk mata memandang. Akan tetapi apabila jubah itu dikecilkan mengikut bentuk badan, serinye seakan-akan hilang. Tiada lagi gaya sopan santun wanita muslimah. Kelihatan lebih garang mungkin...em, tak pandai nak discribe..tapi kurang enak dipandang


Semakin membimbangkan. Ana mandang jubah sebagai pakaian yang sangat mulia. Rasulallah sendiri juga suka memakai Gamis(sejenis jubah). Ini dikira amalan sunnah. Ana pun suke pakai jubah kerana mudah digayakan dan selesa untuk bergerak aktif. Cume, alang-alang menyeluk pekasam biar sampai kepangkal lengan. Alang-alang cantik berfesyen, dapatkan juga bonus pahala sunnah..
Share:

2 comments: