Wednesday, October 12, 2011

Along, Abang, Angah and 8A

Assalamualaikum w.b.t

Ape khabar semua? ana sihat alhamdulillah..antum tengah buat ape? ana tengah menaip entry baru dalam blog...(^_^)v Ini adalah style Abang kalau mesej dengan Along die - tanye dan jawap. Agak lucu, dan ana terperanjat sebab Abang dah pandai main sms [what do you expact, Abang dah 11 tahun...pekembangan yang baik as long as die tidak sms anak dara orang lain].

Abang : "Along dah balik..Abang dah balik. Along dah makan..Abang tak makan lagi.."
Angah: "Along send singgit kat hp ibu, Abang nak mesej"
Along :"ok" sangat malas membalas mesej mungkin kerana handphone kurang canggih dan kurang butang

Ana tidak pernah bercadang untuk menghadiahkan atau membenarkan Abang memiliki handphone dalam mase terdekat. Abang baru selesai ujian UPKK [which i already forgot what does it stand for] tapi itu ujian penting sekolah agama[mungkin sama penting dengan UPSR rasenye]. I'allah akan ada hadiah menarik menanti kalau Abang dapat 8A. Ade cadangan nak bagi ape??

Abang nak masuk sekolah integrasi. SBP, macam Along die cume nak islamik sikit. I'allah..tapi kalau dapat MRSM Jasin kan best, dekat dengan rumah. Hari-hari boleh balik, jalan kaki je. Time ana dulu pun, ibu dan arwah nenek selalu harap ana dapat MRSM Jasin. Tapi apakan daya ana dicampak ke Kuala Lumpur. Pengalaman yang sulit diceritakan tapi menarik.

Paksi untuk entry kali ini agak samar-samar. Cume secara konklusinye, sayangilah keluarga antum. Jarak bukan pemisah untuk membina hubungan yang akrab. Doa adalah kunci utama. Walau sejauh mana kita merantau, kite tetap seorang anak kepada ibu dan bapa kite, kakak dan abang kepada adik-adik kite atau juga adik kepada abang dan kakak kita. Tanggungjawap itu tetap ada dan menanti untuk dilaksanakan sebaik mungkin.


"Wahai orang-orang yang beriman, peliharalah diri kamu dan keluarga kamu dari api neraka yang bahan bakarannya adalah manusia dan batu. Neraka itu dijaga dan dikawal oleh malaikat-malaikat yang keras kasar layanannya. Mereka tidak menderhaka kepada Allah dalam segala perkara yang diperintahkan kepada mereka dan mereka pula tetap melakukan segala yang diperintahkanNya."
Share:

0 comments:

Post a Comment