Friday, December 23, 2011

Al-latif Maha Lembut

Assalamualaikum w.b.t

Ape khabar semua pembaca yang ana rindui?? (^_^)v Seriusly, sangat terlalu amat merindui Hatikubermunajat (^_^)v. Kini telah empat hari di kampung halaman. Hari pertama; hibernate meredakan kelelahan dan kepenatan 3 hari beraktiviti bersama peserta camping Xchallenge di Masjid Al-Azim Pandan Indah dan berkelah di Bukit Cahaya bersama sahabat-sahabat intern buat terakhir kali sebelum memulakan semesta baru tahun hadapan. Hari kedua; keluar ke pekan Jasin untuk urusan Harta pusaka dan penukaran alamat pada IC dan membaiki komputer. Hari ketiga; menguruskan urusan Pilihan Raya [ana bukan bertanding] tetapi daftar sebagai pengundi selepas umur genap 21tahun 1 bulan 4 hari dan membuat perlaburan kewangan. Proud to say i'm Malaysian. Hari keempat; double "ing" shopping dan blogging.All right..em..where should I start?? Banyak benda nak dikongsikan sampai tidak pasti harus dimulakan dari mana.....

SATU : Alhamdulillah telah menamatkan sesi internship di PETRONAS Carigali KLCC..Juga merindui warga Planning Department.Hari terakhir yang amat mengharukan, dapat solat Maghrib berjemaah di surau As-Syakirin yang diimami oleh Senior Manager DPL sendiri, kebetulan yang menakjubkan. Ana hadiahkan buku karangan Ustaz Pahrol pada 3 orang terpenting DPL which is my beloved SV and boses. One of them text me the day after say "my son and i really like the book. More thanks" "no problem bos"

DUA : Umar dah berada di rumah, tapi comot la kamu..belum basuh kereta lagi. Adeyh, nak hantar kedai mana plak yer? Ibu dah perli "kete dah macam bawak masuk ladang..xpe xyah basuh kete tu, nanti warne die pudar" Ops..ok mom i'll clean it up tomorrow. I'allah akan bersih sebelum kite pergi melancong ke rumah orang-orang yang berwalimah.

TIGA : "Along gi buat kerja".."ye, ye, sedang ni" Final internship report wait for me. Baru siap 10 pages..40 more..sibuk panjat pokok rambutan dan memakannye(^_^)v.. Sekarang musim hujan, tak boleh kerja keras sangat, baju banyak tak kering..sikit-sikit lama-lama jadi bukit..Ok! pelbagai alasan! Remember you need to submit it before 6th January 2012..

EMPAT : "betul ke handphone hilang ni??" "percaya la isma, kali ini betul-betul hilang, bukan cobaan dan mainan..it's gone" Maaf, nombor yang anda dail tiada dalam perkhidmatan..The number that you call, is no in service [mechine TM]. Maaf kepada sesiap yang dapat reply mesg berbunyi " Thanks @ Ok...em, sape ni ye? sori handphone problem [actually missed](^_^)v kerana nombor anda hanyut bersama handphone yang telah 4 tahun digunakan. "Along, kenapa xnak beli handphone baru?" "buat ape, nanti along keje, along nak beli handphone canggih-canggih" angan-angan Mat Jenin.


LIMA : Kata-kata selembut rasa cinta entry blog Ustaz Pahrol. Dua tiga hari ini, asyik bergelumang dengan isu rumah tangga..tangan dah berinai..oh no! not now..xpaham kan? no need to understand..anda dan ana masih kecil untuk bercakap perkara yang rumit ini. Lets make it simple for "teenagers" like us.

Love this quote so much
"“Mahukah aku kabarkan kepada kalian tentang orang yang diharamkan dari neraka atau neraka diharamkan atasnya? Yaitu atas setiap orang yang dekat (dengan manusia), lemah lembut, lagi memudahkan.” (HR. Tirmidzi)

Bukan selembut sutera, atau selembut sotong kering masak sambal tumis. Tetapi berkata-kata dan bertindak sesuai dengan keadaan. Memudahkan urusan dan menyenangkan hati ramai orang [semua orang itu agak mustahil kerana every human are different]. Menjadi penyayang dan disayangi. Menyayangi keluarga dan sahabat-sahabat. Disayangi juga menyayangi masyarakat.

“Sesungguhnya Allah adalah Dzat Yang Maha Lembut yang mencintai kelembutan dalam seluruh perkara.” (HR. Al Bukhari dan Muslim). Kerana itu, wanita dimuliakan dan diangkat darjatnye setanding lelaki dengan kurnian sifat lebut dan kasih sayangnya. Indah wanita itu bukan pada wajah dan pakaianya.. Tetapi kata-kata dan akhlaknya.
Share:

1 comment:

  1. yup.. very love that quotes.. :D jom berhati lembut..:-)

    ReplyDelete