Thursday, February 9, 2012

Tentang Dunia Hawa

Bermula 9 February 2012, kuliah Tentang Dunia Hawa akan diadakan pada setiap hari Khamis , antara maghrib dan isyak bertempat di Surau V5K . Tajuk yang akan dibincangkan adalah berdasarkan buku Fikh Kerahsiaan Wanita karya ulamak besar Mesir, Dr. Saadudin Mus'ad Hilali .

Kenapa kami memilih buku ini untuk dibincangkan dan dipanjangkan ?
Sebabnya , sebagai wanita kita perlu mengenali diri kita sendiri terutama persoalan 'dalaman' mengenai kita .

Secara amnya buku ini dibahagikan kepada lima bahagian iaitu;

* Hukum Bersuci, aurat dan berkhatan terhadap faraj wanita - menyentuh soal lelehan (discharge) faraj, aurat faraj dan khatan wanita.

* Hadas-hadas yang keluar melalui faraj - menyentuh hadas wuduk, hadas junub dan hadas dari darah-darah yang keluar (seperti haid, nifas dan istihadah)

* Hukum bersetubuh - menyentuh bersetubuh ketika wanita hamil dan hukum azal,

* Hukum-hukum berkaitan dengan wanita hamil, idah (cerai hidup mahupun mati) dan menggugurkan kandungan kehamilan.

* Hukum melakukan jenayah ke atas kemaluan wanita.

Topik-topik tersebut sangat relevan dengan kehidupan seharian seorang wanita dan malangnya rata-rata kita tidak mengetahui . Moga-moga kuliah ini memberi kefahaman tentang hukum-hukum fikh wanita bagi memimpin kita untuk terus berada di dalam ketetapan syariatNya . InsyaAllah :)

Dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh al-Bukhari, Rasulullah SAW ada menyebutkan: "Sebaik-baik perempuan itu ialah perempuan Ansar (penduduk asal Yathrib berbangsa Arab), mereka tidaklah malu untuk (belajar) perkara-perkara agama (Islam)"
Share:

0 comments:

Post a Comment