Skip to main content

Tentang Dunia Hawa

Bermula 9 February 2012, kuliah Tentang Dunia Hawa akan diadakan pada setiap hari Khamis , antara maghrib dan isyak bertempat di Surau V5K . Tajuk yang akan dibincangkan adalah berdasarkan buku Fikh Kerahsiaan Wanita karya ulamak besar Mesir, Dr. Saadudin Mus'ad Hilali .

Kenapa kami memilih buku ini untuk dibincangkan dan dipanjangkan ?
Sebabnya , sebagai wanita kita perlu mengenali diri kita sendiri terutama persoalan 'dalaman' mengenai kita .

Secara amnya buku ini dibahagikan kepada lima bahagian iaitu;

* Hukum Bersuci, aurat dan berkhatan terhadap faraj wanita - menyentuh soal lelehan (discharge) faraj, aurat faraj dan khatan wanita.

* Hadas-hadas yang keluar melalui faraj - menyentuh hadas wuduk, hadas junub dan hadas dari darah-darah yang keluar (seperti haid, nifas dan istihadah)

* Hukum bersetubuh - menyentuh bersetubuh ketika wanita hamil dan hukum azal,

* Hukum-hukum berkaitan dengan wanita hamil, idah (cerai hidup mahupun mati) dan menggugurkan kandungan kehamilan.

* Hukum melakukan jenayah ke atas kemaluan wanita.

Topik-topik tersebut sangat relevan dengan kehidupan seharian seorang wanita dan malangnya rata-rata kita tidak mengetahui . Moga-moga kuliah ini memberi kefahaman tentang hukum-hukum fikh wanita bagi memimpin kita untuk terus berada di dalam ketetapan syariatNya . InsyaAllah :)

Dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh al-Bukhari, Rasulullah SAW ada menyebutkan: "Sebaik-baik perempuan itu ialah perempuan Ansar (penduduk asal Yathrib berbangsa Arab), mereka tidaklah malu untuk (belajar) perkara-perkara agama (Islam)"

Comments

Popular posts from this blog

Peta Dunia

"Jom isma, kite sambung blaja kat oversea..amik master nanti" ajak rose selepas pulang dari IRC kemarin. "Jom...nak gi mane, paris, london, maxico, jermen, prancis.." ana bergurau, kate hati ana..ni nak pergi belajar ke melancong.. "A'ah jom la, boleh usrah same-same" ajak ika, rumate rose. Oo, menarik jugak..kite g UK ar, ade kak yanti dengan abang fakizan..boleh jadi naqibah kite" ana teringat seorang alumni Rakan Masjid yang menyambung pelajaran di benua Eropah sane. "Ika nak g US.." kate rose "Ape beza US dan UK, bezanya S dan K je kan? Ke gane? " soal ana, begitu naif tentang peta dunia. Apa lagi, terburai gelak sahabat-sahabat. Ana pula mengaru kepala yang tidak gatal. Sememangnya ana fail bab-bab peta dunia ni. Walaupun setiap kali ana pulang kerumah, abang conferm akan mintak ana lukiskan peta dunia untuk subjek kajian tempatanya, tetapi lukisan hanya tinggal kenangan..Ana sungguh tidak ambil tahu secara te...

Amway Home - Teknologi BioQuest Formula

Selama lebih 50 tahun, AMWAY™ telah pun menghasilkan produk pembersihan barangan di rumah yang hebat dan cakna terhadap alam sekitar. Pada 1959, AMWAY telah melancarkan Pencuci Pelbagai Guna L.O.C.™ – produk pembersihan organik lagi terbiodegradasi yang pertama untuk kegunaan dalam rumah. Sehingga hari ini, ia kekal sebagai satu daripada produk pembersihan dalam rumah AMWAY yang paling laris di seluruh dunia. AMWAY Home menawarkan rangkaian lengkap produk-produk yang sensitif terhadap alam sekitar untuk menangani kerja-kerja pembersihan barangan di rumah dengan lebih baik. • Produk-produk serba guna yang dirumus khas menjadikan seluruh rumah anda bersih bersinar-sinar. • Formula yang khusus untuk mengawal kekuatan pembersihan. Memiliki ciri-ciri Teknologi BIOQUEST FORMULA™ adalah pilihan yang selamat untuk keluarga anda dan alam sekitar.  LEBIH MESRA ALAM, LEBIH SELAMAT, LEBIH BERSIH Mengguna kuasa teknologi BioQuest Formula™, rangkaian produk AMWAY HOME yang baru me...

Kerabu Pucuk Paku Tanpa Santan

Sebagai simpanan untuk diri sendiri. Resepi ini mudah aje. Tapi tak bermaksud 3 minit dah boleh siap. Rumit jugak la langkah-langkahnya. Tapi saya rasa ini resepi yang lebih mudah berbanding resepi-resepi lain yang saya jumpa di internet. Saya memilih untuk tidak menggunakan santan sebab kebanyakan kerabu yang saya makan di kedai-kedai tidak ada kuah santan pun. Ade yang saya jumpa bersantan tapi kurang sedap. So ini resepi ciptaan sendiri. Boleh jadi juga resepi kedai-kedai tapi mereka mungkin tak ade blog nak update resepi mereka :P. Pes   1.5 Inci belacan dibakar 2 ekor isi selar (direbus dan diambil isi)  4 batang cili padi  Garam secukupnya Sayur 2 cekak Pucuk paku  (dicelur)  4 genggam toge (dicelur)  1 biji bawang besar dihiris 3  biji cili merah dihiris 10 biji limau kasturi amik air sahaja Langkah penyediaan. Tumbuk semua bahan pes Campur pes yang dah ditumbuk dan gaul