Sambungan cerita..
Ini cerita segar dari saye yang teruja menyambut aidilAdha di Kelantan, khusus di Kampung Perol. Budaya korban di sini amat berbeza dengan kampung saya. Di Jasin ibadah korban di buat diperkarangan masjid, yang mana tidak semua orang menyertai...hanya ahli jawatankuasa yang dilantik dalam kalangan orang kuat kampung sahaja yang terlibat. Yang lain, seperti saya sekeluarga kebiasaaanya akan balik ke rumag masing-masing usai solat sunat aidiladha untuk makan ketupat rendang yang dimasak pada hari mantai/bantai (sehari sebelum raya) dan menonton TV meneruskan kehidupan seperti biasa (tak meriah pun).
Di kampung suami, ibadah korban dibuat di kawasan rumah orang-orang yang melakukan ibadah tersebut. Tahun ini ipar dan biras saya berkongsi seekor lembu, 5 bahagian keluarga suami dan 2 bahagian lagi jiran depan rumah. Maka sembelihan lembunya dibuat di rumah kami. Seperti yang saye angan-angankan, dapat tengok lembu di sembelih. Part yang paling dramatik adalah bile nak menumbangkan lembu...nampak macam kurus je lembu ni..tapi kemain susah nak menumbangkannya. Sebelum tumbang lembu, orang dulu yang tumbang bertimpa-timpa..kesian~~
Selepas disembelih, daging lembu tidak terus dibahagi untuk edaran seluruh kampung seperti di Jasin. Di sini, bahagian pertama diambil adalah untuk dimasak oleh tuan rumah buat jamu makan orang kampung. Menu di sini pun berbeza, tiada kari, rendang, sambal kacang atau lodeh...yang menjadi kemestian daging goreng dan sup lembu. Di makan bersama nasi, ulam-ulaman seperti bendi, petai, terung dan ulam raja, budu dan sambal. Mudah je..tapi tetap sedap umm..sehingga menjilat jari (terubat rase rindu pada rendang ibu..)
Ketupat pula, sini tiada ketupat nasi yang biasa saya anyam menggunakan daun kelapa. Sini ade ketupat pulut, yang dianyam mengunakan daun palas. Nama komersialnya ketupat palas. Kalau ketupat nasi mesti ade pasangan atau cicahnya sebab tak sedap makan begitu sahaja. Tapi ketupat palas ni, boleh dimakan begitu sahaja...sedap..nak menarik lagi boleh dimakan bersama daging goreng. Makan dua ketul dah kenyang..same la macam ketupat nasi..sebuku pun dah kenyang.
Aktiviti jamu menjamu atau saya panggil kenduri, orang kelantan panggil 'bekwoh' ni berlansung sehingga menjelang asar. Seharian di dapur basuh pingan dan menanak nasi. Orang kampung yang hadir memang ramai, sebab kata mek tidak ramai orang kampung yang sembelih lembu tahun ini. Jadi orang tertumpu pada satu tempat sahaja. Alhamdulillah, meriah..rase seronok tengok mereka makan. Hati lapang, menumpang berkat dan pahala orang yang buat ibadah korban. (^_^)v
Ini cerita segar dari saye yang teruja menyambut aidilAdha di Kelantan, khusus di Kampung Perol. Budaya korban di sini amat berbeza dengan kampung saya. Di Jasin ibadah korban di buat diperkarangan masjid, yang mana tidak semua orang menyertai...hanya ahli jawatankuasa yang dilantik dalam kalangan orang kuat kampung sahaja yang terlibat. Yang lain, seperti saya sekeluarga kebiasaaanya akan balik ke rumag masing-masing usai solat sunat aidiladha untuk makan ketupat rendang yang dimasak pada hari mantai/bantai (sehari sebelum raya) dan menonton TV meneruskan kehidupan seperti biasa (tak meriah pun).
Di kampung suami, ibadah korban dibuat di kawasan rumah orang-orang yang melakukan ibadah tersebut. Tahun ini ipar dan biras saya berkongsi seekor lembu, 5 bahagian keluarga suami dan 2 bahagian lagi jiran depan rumah. Maka sembelihan lembunya dibuat di rumah kami. Seperti yang saye angan-angankan, dapat tengok lembu di sembelih. Part yang paling dramatik adalah bile nak menumbangkan lembu...nampak macam kurus je lembu ni..tapi kemain susah nak menumbangkannya. Sebelum tumbang lembu, orang dulu yang tumbang bertimpa-timpa..kesian~~
Selepas disembelih, daging lembu tidak terus dibahagi untuk edaran seluruh kampung seperti di Jasin. Di sini, bahagian pertama diambil adalah untuk dimasak oleh tuan rumah buat jamu makan orang kampung. Menu di sini pun berbeza, tiada kari, rendang, sambal kacang atau lodeh...yang menjadi kemestian daging goreng dan sup lembu. Di makan bersama nasi, ulam-ulaman seperti bendi, petai, terung dan ulam raja, budu dan sambal. Mudah je..tapi tetap sedap umm..sehingga menjilat jari (terubat rase rindu pada rendang ibu..)
Ketupat pula, sini tiada ketupat nasi yang biasa saya anyam menggunakan daun kelapa. Sini ade ketupat pulut, yang dianyam mengunakan daun palas. Nama komersialnya ketupat palas. Kalau ketupat nasi mesti ade pasangan atau cicahnya sebab tak sedap makan begitu sahaja. Tapi ketupat palas ni, boleh dimakan begitu sahaja...sedap..nak menarik lagi boleh dimakan bersama daging goreng. Makan dua ketul dah kenyang..same la macam ketupat nasi..sebuku pun dah kenyang.
Aktiviti jamu menjamu atau saya panggil kenduri, orang kelantan panggil 'bekwoh' ni berlansung sehingga menjelang asar. Seharian di dapur basuh pingan dan menanak nasi. Orang kampung yang hadir memang ramai, sebab kata mek tidak ramai orang kampung yang sembelih lembu tahun ini. Jadi orang tertumpu pada satu tempat sahaja. Alhamdulillah, meriah..rase seronok tengok mereka makan. Hati lapang, menumpang berkat dan pahala orang yang buat ibadah korban. (^_^)v
Comments
Post a Comment