Thursday, November 6, 2014

Hutang tetap hutang

Assalamualaikum wbt

Feeling pelik. Seawal pukul 7 pagi lagi saye dah terdengar huruf-huruf ini disebut di radio. Kali ini, akal saye ligat berfikir, terkesan dan tertekan barangkali. Persoalan yang berguling-guling di akal fikiran saye yang mungkin sedikit sempit ini, kenapa peringatan ini menjadi satu perkara yang dihebah-hebohkan. Jelasnya seperti ada pihak yang dalam keadaan yang sangat terdesak dan tiada jalan lain untuk menamatkan isu yang telah bertahun-tahun membarah di negara ini.

Dunia semakin maju, sistem semakin canggih, manusia semakin bijak. Tidak mungkin tiada jalan effektif menyembuhkan penyakit ini. Bukan isu baru, bukan isu yang berlainan setiap tahun, malah tidak berganjak pun akar permasalah ini dan tidak perubahan setting langsung. Pihak yang menghadapi masalah ini pun bukan orang yang berbeza yang perlu di beri layanan mengikut karekter atau perwatakan masing-masing. Orang atau entiti yang sama..

PTPTN. Huruf-huruf ini telah digabungkan dengan ayat 'pembayaran hutang' . Isunye peratusan bayaran balik pinjaman PTPTN ni 'masih' rendah. Perkataan MASIH ini menunjukkan ia telah dikesan lama dulu, tetapi sehingga sekarang tidak berubah...bererti tempohnya bukan sekejap dan sehingga hari ini isu belum lagi selesai.Pada saya ini agak lucu...pinjaman pelajaran di negara Malaysia bukan ade 1 entiti sahaja. Banyak lagi pinjaman dari agensi lain. Kebanyakannya perlu dibayar semula. but why only you so bising ma?? Ok, katakan kadar permohonan pinjaman yang diluluskan entiti ini lebih banyak berbanding yang lain, so masalah ini lebih berat untuk ditanggung sendiri dan perlu kerjasama satu negara.

Then dengan portfolio yang pada saya sangat kukuh kerana telah mula memberi pinjaman sejak tahun 1997 kepada lebih 20 ribu pelajar, tidakkah seharusnya sebuah syarikat pinjaman kewangan memiliki sistem bayar balik yang lancar den effektif. Telah lebih sedekat , bergelumang dalam lumpur yang sama lebih sepuluh tahun..masakan masih tidak dapat bergerak lebih kehadapan.

Alhamdulillah saye bukan peminjam PTPTN. Cuma saya orang yang rimas mendengar leteran mereka yang berulang kali mintak hutang meraka @ kononnye duit mereka dikembalikan Ye saye faham ianya untuk kebaikan generasi akan datang...namun belajarlah dari orang lain.

Saye pun ade pinjaman pelajaran yang belum dibayar, tetapi peminjam saye bijak. Setiap dari kami yang berhutang pasti akan dikejar, bukan dileteri 'bayar hutang, nanti xboleh masuk syurga'. Mereka 'ikat' (tapi xketat dan xmenyakitkan-bererti masih lagi ade kelonggaran dan ruang berbincang jika ade kesulitan) agar kami tidak LUPA membayar. Nak bagi duit, bukan senang kot..dah kerja penat-penat, duit pulak sebulan sekali masuk, darah pun masih muda belia baru nak kenal hidup.. ingat senang ke nak keluarkan bagi kat orang lain..susah kot..kalau boleh nak cari banyak-banyak nak simpan bawah katil jangan bagi orang tahu..

Apapun hutang tetap hutang. Kite semua sedia maklum ayat paling panjang dalam Al-Quran adalah ayat berkenaan hutang. Bayar tetap perlu dibayar kerana itu satu tanggungjawap. Cume kedua-dua belah pihak harus bijaksana. Jangan salah cara dan jangan salah bicara..Sekian.

Share:

0 comments:

Post a Comment