Wednesday, May 18, 2016

Review Tempat Bersalin

Saya ade menulis pengalaman bersalin anak sulung sye di GMC. Jadi nak share berkenaan tempat sya bersalin ni. Pertama, GMC ade menetapkan beberapa pakej bersalin, tapi saya xpasti sya ambil pakej yang mana mungkin Pakej Aishah sebab charge yang dikenakan pada saya tak sampai RM2000 untuk 2 hari 1 malam termasuk makan untuk sya sorang, pemeriksaan pakar untuk bayi baru lahir dan vasin pertama. Maka ini pendapat peribadi saya terhadap GMC. Gombak Medical Center.




Dari sudut kemudahan dan prasarana, pada sya amat puas hati. Penginapan,   (bilik) saya minta yang biasa aje sebab anak pertama kan,  dan tiada pengalaman. Bila di tanye nak bilik mcam mane, sye pun xreti nak mintak yang macam mane so saya cakap nk bilik biasa sahaja. So dapat bilik yang ada satu katil, dan bilik air diluar. Ade kemudahan sofa, almari  baju dan tv. So overall semuanya baik, cantik dan bersih. Next time mungkin boleh mintak yang ade bilik air dalam bilik, so xperlu pakai tudung nk pergi ke tandas.

Layanan staff GMC pun alhamdulillah baik-baik aje. Nurse pun baik. Saya bersalin dengan Dr Hamizah yang kecik moleh orangnya. Sangat ceria, tenang dan murah dengan senyuman. Dr Hamiza buat VE saya xrase sakit, alhamdulillah. 2 Bidan yang temankan Dr Hamizah sambut baby saya lahir pun sangat membantu memberi tunjuk ajar untuk teran bayi keluar. Diorang relax je, so sya pun xrase pressure dalam kekalutan nak keluarkan baby setelah cubaan demi cubaan gagal.

Pada saya GMC baby n mother friendly hospital. GMC  sediakan kurma untuk suami saya belah mulut baby selepas azankan die. Then baby saya jugak dihantar ke bilik xlama selepas dilahirkan untuk saya susukan. Part ni memang saya dah pesan awal2 dengan nurse supaya xbagi fm kat baby saya.  Alhamdulillah 1st day baby dah pandai latch.. Dan nurse siap sediakan air rendaman kurma dengan  makanan sunnah lain sebab katenye 1st n 2nd day susu x keluar lagi,  hanya susu awal, yg warne kuning jernih tu (xingat name). so air itu disediakan incase baby lapar xcukup susu.

Yang paling penting, pasal pemilihan tempat bersalin ini pada saya ialah dokotr perempuan. Di GMC semua doktor yang sambut bersalin adalah dr perempuan, nurse yang check pun semua perempuan. Tapi bukan la semua staff GMC tu perempuan, ade juga staff lelaki.

Untuk kprosedure bersalin, saya xde bincang birth plan sye dengan Dr. sebab xberani nak demand dengan xde ilmu dan xsempat nak cerita huuhu. Tapi Alhamdulillah apa yang saya hajatkan dapat.
  1. Delay cord clamping . Dr Hamizah bagi masa sebelum potong tali pusat anak sya, siap bagi husband saya potong sendiri tali pusat anaknye tu. 
  2. Skin to skin . Dapat rase baby kat dada saya, so small, smell so good. Baby sya diangkat dan diletak atas dada, so dapat skin to skin for about 15 minit sebelum diambil untuk dimandikan dan timbang berat semua. 
  3. Drug free. Memang saya xpernah di offer ape2 ubat tahan sakit dan xde paksaan untuk sya ambil apa2 jenis bahan kimia untuk memudahkan/ mempercepatkan proses bersalin. 
  4. Free to move around masa saya contraction, xterikat dikatil sahaja, sya boleh berjalan dan buat apa2 pergerakan. cume xboleh merayau keluar kawasan GMC 
Overall, alhamdulillah semua lancar. Dapat doktor perempuan yang support natural birth yang baik dan best dengan budget/kos besalin dalam range yang affordable mengikut piawaian Meternity Claim tempat kerja sya. So, sehari selepas bersalin sya terus pulang ke Melaka untuk berpantang. Tamat
Share:

0 comments:

Post a Comment