Thursday, May 19, 2016

Rintihan Wanita : Mengurus emosi

Sudah menjadi rutin harian sya untuk masak makanan anak sebelum pergi kerja. Biasanya saya akan bangun sekitar jam 6 dan terus menanak bubur Mu'min. Ibu pesan supaya atur masa baik2 bila dah bekeluarga. Memang berbeza kehidupan bujang, berkahwin dan ade anak. Semuanye melalui pelbagai cabaran tersendiri. Terkadang tu sampai akal kosong seketika, sebab dah tak tahu ape yang perlu di buat dahulu..Berjela2 to do list di rumah.

Dah namanye pun wanita ni, suri di rumah. Biarpun bekerja, di rumah wanita tetap tunggak utama. Masih banyak yang perlu sya perbaiki. Menjadi isteri, menjadi ibu, menjadi suri rumah. Semuanye perlukan kesabaran yang sangat tinggi. Melayani kerenah yang tersayang pun perlu ditelitikan lagi tekniknye.

Perkahwinan adik perempuan saya 2 tahun lepas. 


Sebenarnye semua benda kalau boleh nak dibuat sebaiknya, tapi apakan daya, kudrat yang tidak seberapa ini kadang2 gagal melunaskan semua. Kadang-kala emosi menjadi huru hara dek melayan kelesuan badan, tatkala hati tak sampai nak membiarkan sahaja semuanya tidak teratur. Bukan sebab sya ni mementingkan kesempurnana atau apa2 penyakit yang berkaitanya, tapi pada saya itu untuk keselesaan sya dan keluarga. Dapat berehat dengan tenang dalam suasana rumah yang nyaman, bersih dan teratur itu sangat penting.

Teringat ketika zaman praktikal dahulu. One of my weaknesses. Poor emotional management. My negative aura is too strong yang membuatkan orang sekeliling sya mudah terasa. I am sorry, I  didn't mean to hurt you. I just need some time for me to overcome this feeling. Please don't go far or leave me. I need your help to overcome and move out from this situation..

Share:

0 comments:

Post a Comment