Monday, October 31, 2016

NUTRILITE Iron Folic

Darah adalah penting untuk kehidupan. Zat besi adalah komponen hemoglobin, yang mengangkut oksigen daripada paru-paru kedalam tisu dan karbon dioksida dalam tisu kembali ke paru-paru.
Setiap orang memerlukan zat besi kerana ia adalah faktor penting dalam pembentukan sel darah merah dan asid folik adalah perlu untuk pertumbuhan biasa dan mengekalkan sel-sel.

Suplemen NUTRILITE Iron Folic menawarkan zat besi dan asid folik yang anda perlukan atau yang mungkin hilang daripada diet anda.

­čî┐Zat besi membantu pembentukan sel darah merah dan mencegah anemia zat besi.
­čî┐Asid folik membantu mencegah kecacatan tiub saraf dalam janin.
­čî┐Disyorkan untuk mereka yang menghadapi anemia zat besi dan amat penting untuk wanita yang merancang untuk hamil dan sepanjang 12 minggu pertama kehamilan.
­čî┐Penyerapan zat besi dirangsang oleh supplemen dengan Vitamin C

Soal Jawap Zat Besi

Apakah yang akan berlaku jika saya mengambil terlalu banyak zat besi?

Ketoksikan zat besi boleh berlaku, dan membawa maut dalam dos 3-10g kepada kanak-kanak. Dos suplemen zat besi yang besar boleh mengganggu saluran pencernaan, dan menyebabkan cirit-birit atau sembelit. Zat besi berlebihan disimpan dalam hati, pankreas dan jantung serta akhirnya, akan merosakkan organ-organ ini. Dos zat besi yang berlebihan boleh merengsakan mukosa yang menyebabkan ulser dan pendarahan, dan kegagalan buah pinggang.

Adakah terdapat sebarang had kepada jumlah asid folik yang boleh dimakan?

Ya. Untuk orang biasa yang sihat, had tersebut tidak seharusnya melebihi 1mg setiap hari daripada semua sumber. Asid folik boleh diperolehi daripada makanan termasuk sayuran berdaun hijau, legum, buah sitrus dan produk bijian yang diperkaya.


Bagaimana saya boleh meningkatkan pengambilan zat besi saya untuk memenuhi keperluan zat besi saya?

  • Makan lebih banyak makanan yang kaya zat besi seperti daging merah, ayam itik dan makanan laut.
  • Rangsang penyerapan zat besi anda dengan memakan makanan yang kaya vitamin C dengan makanan yang kaya zat besi.
  • Hadkan pengambilan teh atau kopi, yang boleh menghalang penyerapan zat besi.
  • Jika pengambilan makanan anda tidak memenuhi keperluan zat besi anda, pertimbangkan suplemen zat besi juga suplemen vitamin C, untuk membantu dalam penyerapan zat besi.
NUTRILITE Iron Folic - RM63
Share:

0 comments:

Post a Comment