Monday, September 11, 2017

Review Buku : Beduk Diketuk

Buku ini sebenarnya hadiah yang saya berikan kepada suami yang ketika itu bergelar tunang. Saya hadiahkan buku ini bukan kerana saya telah membacanya tetapi saya hadiahkan kerana saya nak membacanya nanti (konfiden betul akan kawin dengan beliau :P). Alhamdulillah cita-cita tercapai. 

Buku bertajuk 'Beduk diketuk' karangan Usraz Pahrol Mohd Juoi. Jadi ini pandangan saya terhadap buku yang saya beli lebih kurang 5 tahun lalu.

Sangat dalam tulisan beliau, seperti juga karangan-karangannya yang lain. Dalam dan berfalsafah. Sarat dengan analogi kehidupan. Tidak terlepas dengan perumpamaan yang saling terkait antara satu sama lain. Kebiasaanya di sebalik falsafah dan bahasa yang agak tinggi penulis akan menerangkan panjang lebar tentang apa yang cuba diperkatakan. Cukup untuk membuat pembaca berfikir dan termenung memuhasabah diri.

Mengupas isu agama dalam kalangan masyarakat Muslim.. Bila bace dan membaca sekali sekala sentap apabile ade isu2 yang terkena di batang hidung sendiri terutama isu2 asas seperti solat (ibadah), kesopanan dan kesusilaan (akhlak #rukunnegara #negarakusehatisejiwa) dan hubungan sosial. Juga memberi kesedaran akan peranan kita sebagai anggota masyarakat.

Belum habis baca lagi sebenarnya.. banyak cerita-cerita teladan, bila baca 3 4 muka surat termenung 10 20 minit. Lama mengelamun, berlegar-legar dalam fikiran berhari-hari. Amat disyorkan baca.


Share:

0 comments:

Post a Comment