Monday, January 15, 2018

Si BuahTembikai Merah

Alhamdulillah... tak lama lagi genap setahun menyusukan Mu'izz (exclusive breastfeeding) Syukur ya Allah. Nikmat yang tidak ternilai dari Allah. Cuma kene berkerja keras sikit sebab stok susu semakin berkurangan dalam peti ais. Permintaan semakin bertambah. Daripada 2 beg (7oz per bag) kepada 3 bag sehari walaupun dah mula makan.

Untuk anak kedua ini, ade pembaharuan dari segi milk booster. I love it!! Milk booster saya tembikai. Ye buah tembikai yang merah tu. Kulit hijau dan banyak air tu. Memang itulah kegemaran saya suami isteri anak beranak. Beli sebijik sekali hadap pun boleh habis makan. Sebenarnya kekadang tak cukup, berebut mak ngan anak-anak. Tiba-tiba ditakdirkan menjadi sepadan pula sebagai makanan penambah susu. New discover past few days.

Bahagia rasa. Berita yang sangat mengujakan bagi seorang pencinta buah macam saya. Tak sah sehari tak makan buah. Stok buah sentiasa ade di rumah. Selalunya borong di pasar pagi Greenwood. Murah dan pelbagai jenis buah ade. Tak cukup begitu, diturunkan pula perangai 'hantu buah' ni pada anak-anak.. Healthy snack!!

Stok buah borong di MBG. 
Antara kedai buah yang ore klate kate "buleh kiro" 
Ade pebagai jenis buah yang jarang dijumpai seperti Peach dan Cherry, 
kadang-kadang boleh didapati dengan harga yang murah.
Yang dalam gambar tu Peach RM5 2 biji dan Cherry 20-25 biji RM10

Senyap dapat strawberi. 
Layan makan buah, adik dan abang semua buah makan

Hasil susu pagi ini 9 oz. 
Biasanya pagi macam ni dapat dalam 5-6 oz

Kisah pagi ini, lebih mengujakan dan mengembirakan bila bangun pagi tengok ikan, ayam dan barangan dapur yang dibeli di pasar dah siap di siang, dibasuh dan di bungkus kemas oleh En Suami dalam peti sejuk. Lebih teruja dari jumpa milk booster tembikai ok!! More oxytocin produce ..happy.. more milk produce for the baby. Terima kasih yang tidak terhingga Hubby.

Share:

0 comments:

Post a Comment