Tuesday, June 12, 2018

4 Perkara Tentang Buat Kuih Raya Sendiri

Alhamdulillah, diberi lagi nafas dan sempat lagi menulis. Lama juga tak timbul berita, al maklumlah, sibuk daripada Mei dengan PRU  ( Macam la hakak bertanding kan huhu) Malas nak ulas berkaitan PRU ni. Panjang cerita nanti tak habis. uols bace la kat twitter, sampai ke hari ini masih banyak bunyi di sana sini. Iols still follow sebab nak tengok how is the Malaysia Baru ni.

Ni nak cerita pasal 4 Perkara tentang buat kuih raya sendiri.

1. Jimat Kos

Sebagai amatur yang baru belajar buat kuih raya, barulah diketahui bahawa barang untuk buat kuih raya ni tak la mahal mane pun. Banding dengan harga sebekas kuih raya yang dah siap memang jauh beza. Contoh kuih semperit susu..pakai tiga bahan aje pun 250g mentega, 1 cawan susu pekat dan 500g tepung jagung. Harga bahan mentah tak sampai RM10 dan kuih semperit boleh dapat 2 3 balang (bergantung pada saiz balang). Kalau beli, 1 bekas kecil tidak kurang dari RM18. Beli mesti 2 3 balang sebab nak bawa balik kampung, nak bawa rumah mertua, rumah sendiri lagi..Beli yang ade offer 3 balang pun dah RM50. Memang boleh untung kalau meniaga biskut raya.

2. Kualiti Terjamin

Bile buat kuih raya sendiri ni kite tau barang ape yang nak masuk perut anak-anak kite. Tepung cap kelapa laut Afrika ke, tepung cap badak ke..boleh pilih ikut kemampuan masing-masing. Coklat masakan contohnya, boleh la pakai dark coklat or coklat yang 100% koko tu kan. Memang sedap, kurang manis dan kaya rasa coklat. Tapi kalau fikir nak murah , beli coklat Tesco pun boleh murah dan banyak...Bab kebersihan pun terjaga, halal dan bersih gitew.

3. Aktiviti Keluarga

Memang seronok dapat buat kuih raya ramai-ramai ni tau. Lagi lagi kalau suami pun tolong dari awal sampai siap. Anak-anak yang dah besar tu dah boleh harap dah nak suruh terap kuih atas tray. Yang kecik pun boleh jugak harap. Mase ni la nak dedahkan anak-anak dengan mangkuk, sudip, pinggan bagai. Bagi sikit tugas-tugas mudah. Mu'min boleh dah tolong hias-hias kuih dengan manik warna-warni tu. Sesekali mintak sikit doh kuih raya nak buat main. Seronok bebenor.



Adik lagi boleh harap huhuu..ore klate kato "ngube".. untuk lebih jujur memang meriah buat kuih raya dengan anak-anak kecil..perang dunia kedua kat dapur..kite sibuk nak uli kuih die pun sibuk nak susu la nak dukung la nak tu ini..haha tapi iols akan make sure abah is around to help with the boys. Paling best, buat malam lepas teraweh..anak-anak tidur. Rasa aman tapi sunyi skit hehe..

4. Masa Berharga

Inilah kekangan yang paling besar sebesar tembok besar Cina kenapa ramai orang (temasuk diri yang menulis ini) susah nak buat kuih. Akak yang 1st timer ni nak bagitau, memang membuat kuih raya ni makan masa yang banyak. Menguli tu tak lama sangat pun. Yang jenuhnye nak membakar sampai siap. Kot ade ketuhar yang besar macam kilang tu boleh la bakar sekali aje dah siap.

Ini ade dua tray je.. bersilih ganti keluar masuk...Bayangkan kalau nak buat 3 balang yang setiap satu mintak 50 keping biskut. setiap tray perlu dibakar 20-25 minit bergantung pada jenis kuih.. haa kire-kire..brape jam korang bertapa kat dapur. So satu jenis kuih mengambil masa lebih kurang 3 - 4 jam for beginner. Kalau buat lepas teraweh dalam kol 10 mlm, kol 1 2 pagi baru siap..

Dan tak dapat di bayangkan orang yang amik tempahan kuih raya dan dalam masa yang sama, kerja makan gaji disiang hari..berape jam masa korang tidur?? Maka tidak hairanlah harga kuih raya siap tu begitu. Mengambil kira upah masa pembuat kuih juga kan.. Belum masuk bil elektrik yang bakal melambung hujung bulan ni ..



    
Share:

0 comments:

Post a Comment