Monday, February 11, 2019

Tea and Milk Bar

Setiap orang ade minat masing-masing. Umpama macam hobi dan kesukaan atau cara melepaskan tekanan. Perkara yang bile kite buat tu kite nak buat sehabis baik, kita buat walaupun kite penat, kite buat kite rasa gembira dan puas hati.

Menghias dan menyusun atur rumah tu antara minat saya. Mungkin mewarisi minat ibu. Bukan la minat sangat, tapi ibu saya jenis kemas dan bersih dalam hal ehwal persekitaran rumah. Dalam kebijaksanaan ibu menyimpan duit, tuk masa depan anak-anak..ibu tak lokek keluarkan sikit duit tuk beli perhiasan rumah.

Yang lagi best, sebab ibu tukang jahit, ibu buat sendiri alas meja, cadar..ibu kait alas almari dan jahit cross-stitch untuk hiasan dinding. Mungkin rumah kami tak secantik rumah yang upah pereka hiasan dalaman dan masa tu internet pun tak brape laju lagi nak google idea dekorasi ni, jadi pakai hias ikut sukati aje la.. tapi nak ceritanya, saya suka duduk rumah dari beraktiviti diluar, malah suka jemput kawan-kawan datang rumah study group etc, dan saya bangga sebab rumah saya bersih dan cantik.

Walaupun masa kat nismilan itu rumah sewa dua bilik je, tapi dua tahun sekali akan tukar tikar getah kat bahagian ruang tamu. Rumah papan mana ade tile mase tu. Gigih kami adik beradik mengangkat perabot rumah nak memasang tikar getah baru. Bukan kecik-kecik babe, ade dua almari besar pinggan mangkuk ibu, satu almari tv, satu mesin jahit ibu dan satu set kerusi ruang tamu. Kadang-kadang tikar di dapur pun tukar, so kne la angkat peti ais 1 pintu, almari pinggan dan almari dapur masak.

Ibu, saya dan angah aje masa tu. Adik lelaki kecik lagi, ayah plak kerja balik malam, jadi tak sempat nak tunggu ayah. Dan yang lebih memori tu, sebab kami menghias sebab nak sambut raya. Persiapan raya ibu tak boleh terlalu awal, nanti tak best warna tikar cepat pudar.. Jadi maknanya kami menukar tikar getah tu 2 minggu sebelum Syawal (minggu akhir tu biasanya buat kuih raya). Dalam erti kata lain mengemas dalam bulan Ramadhan!! Bayangkan betapa semangatnye weolss..

Masa tu saya layan aje ape ibu suruh buat, angkat itu ini..saya pula jenis teliti, tak boleh benda senget benget, mesti lurus taknak bengkang bengkok, habuk sikit kat sudut/celahan mane pun tak boleh ade. Jadi kami berdua ni macam melengkapi. Sekepala la menghias rumah. Bile pindah Melaka pulak ibu selalu mengecat rumah. Kalau saya mengecat mesti kene rata, 2 3 lapis pun takpe. Dari pagi sampai malam menilik dinding. Tapi tu zaman single, banyak masa la katakan. Memang best best sebab ade geng minat sama.


**



Mengimbau memori masa kecil bila saya google idea nak buat ruang untuk susun semua pekakas berkaitan minuman di satu tempat kat rumah. Serabut tengok bekas susu, termos, cawan atas meja makan. Mudah sikit nak susun atur dan nak kelihatan kemas dan tidak mengganggu ruang makan. Sekarang ni, semua pekakas minum ni ade di mana-mana aje. Jadi kenapa tak disekalikan kan??. Mudah nak buat air/susu..

Beberapa idea yang dapat dari internet. Moga ada masa nak buat satu kat rumah.




Share:

0 comments:

Post a Comment