Friday, April 29, 2011

Kedekut : Jangan Sekat Rezeki Orang Lain


"Sejak musim wida' korang ni, rezeki kak izzah .....bla..bla..bla.." kedengaran suara Rose tenggelam timbul, dek melawan arus angin skuter yang sedang bergerak menuju ke Village 4.

"Ape Rose... xdengar..ulang2" ana yang membonceng dengan gaya Puteri Gunung Ledang separuh menjerit dari belakang, padahal tiada helmet pun diatas kepala, namun masih sukar untuk menangkap suara Rose...angin kuat, nak hujan kot..

Di parking Village 4..

"Saye kate tadi, rezeki kak izzah bertambah sejak kenduri batch awak nak g intern ni" jelas Rose.

"Kenduri??" ana pening, bile pulak ade kenduri untuk kami ni..

"Wida' [majlis perpisahan]" Rose membetulkan kenyataan

"ooo..a'ah sejak dua tiga menjak ni selalu makan kek coklat kak izzah" ana mengiyakan, teringat kek buatan isteri ustaz zuriyat yang baru dibaham tadi..dan kemarin.

"ye la. kalau kite perasan, bile kite raikan orang, dalam mase yang sama kite bagi rezeki kat orang lain jugak" tambah Rose

"paham kan maksud saye..kite ni dalam mase yang same memberi pade orang lain, bukan yang intern je.." Rose menjelaskan lagi, mungkin melihat reaksi wajah ana yang sedikit celaru dengan kate2nye tadi.

"o0o0o0o0o0....a'ah" akhirnye sampai seru untuk ana paham

"macam kate ustaz..kite ni bertanggungjawap menyebarkan rezeki allah dimuka bumi ni, kalau kite kikir itu namenye dah menyekat rezeki orang lain.." kate ana sambil mengah-mengah mendaki bukit yang tidak berapa tinggi dihadapan parking moto Village 4.

"a'ah, macam ayat quran tu Allah ade sebut"..Rose pun sama mengah mendaki gunung yang tidak seberapa tu..inilah padahnya nak lalu shortcut.

Begitulah perbualan dan pengajaran hari ini.. lama dah rasenya tidak berborak panjang dan bergurau senda dengan sahabat ana sorang ni..Semester lepas selalu bermusafir ke program Lakad bersama, sem ini program Lakad banyak diserahkan kepada AJK, jadi kurang masa bermusafir keluar.

Berbalik kepada tajuk, apa-apa sekali pun..manusia ini ejen pemberi rezeki dimuka bumi Allah. Kebaikan dan manfaatnya bukan untuk diri sendiri sahaja tapi lebih kepada orng lain. Namun Allah itu adil, banyak kite memberi, banyak juga kite akan terima. Secara sedar atau pun tidak rezeki Allah itu ada dimana-mana dan semuanya bukan milik kite. Jadi ayuh ikhlaskan niat. Memberi bukan untuk menerima.

"ape lagi rose, blanje la saya makan RFC ..nak g intern dah ni.." bisik ana ketika tamat menaip post ini..(^_^)
Share:

7 comments:

  1. Asslammualaikum...terima kasih kepada adik2 yg sudi menempah kek akk....semenjak 2 menjak ni memang banyk oder ..sampai x menang tangan akk nk bt....sampai ade yg tersilap ambik kek...sbb akk x tulis name adik yg oder kek tu...heheh.(*_*)..alhamdulillah..ALLAH menberi rezeki kepada akk sklGa melalui adik2 semua....best le le rose hari2 ade kenduri kek jgn ade yg jemu udah le ..hai rose xnak belaje akk n family ke.. ..nanti rindu le akk kat awk...

    ReplyDelete
  2. Waalaikumsalam..alhamdulillah rezeki Allah tu ade kat mane2..tapi kek akk mmng best,i'allah xjemu(^_^)

    ReplyDelete
  3. alang2 rose blanje isma RFC nnt,blanje ler rumet dia skali..haha

    ReplyDelete
  4. yup..ana stuju
    rose bile nak g ni??
    kami tunggu..

    ReplyDelete
  5. lihat dengan mata hati..
    maka kita akan melihat semua orang disekeliling kita memberi dan menyumbang kpd kita..
    subhanallah.. ^_^

    p/s: rose, kene belanja ziha juga.. rindu kat rose.. huhu

    ReplyDelete
  6. saya copy paragraph ni ke status facebook saya.

    manusia ini ejen pemberi rezeki dimuka bumi Allah. Kebaikan dan manfaatnya bukan untuk diri sendiri sahaja tapi lebih kepada orng lain. Namun Allah itu adil, banyak kite memberi, banyak juga kite akan terima. Secara sedar atau pun tidak rezeki Allah itu ada dimana-mana dan semuanya bukan milik kite.

    ayat ni indah :)
    thanks

    ReplyDelete