• Soleh Solehah

    Bersangka baik pada takdir Allah itu natijah daripada Tauhid yang kuat.

  • Cinta Allah

    Cinta selain Allah akan membelenggu diri. Jalan keluarnya ?

    Cintailah Allah dan cintailah segala dan semuanya kerana Allah.

  • Akhirat yang Abadi

    'Sesungguhnya pendengaran, penglihatan dan hati, semuanya itu akan dimintai pertanggung-jawaban.

    (Al-Isra :36)

Thursday, December 31, 2009

aktiviti sepanjang cuti semester

assalamualaikum

sudah lama ana tidak mengupdate blog ni...kali ini ana nak bentangkan aktiviti ana yang best sepanjang cuti semesta ni...ana memang suka ambil gambar...handphone G502 ni dah masuk virus dah kerana terlalu kerap transfer gambar ke laptop...

malangnya dalam post kali ini ana ditimpa musibah...kira2 hampir sejam ana menaip untuk menerangkan satu demi satu gambar...apabila mengklik butang publish post tiba2 semua yang ana tapi hilang...senyum...jadi sudilah kiranya antum melihat2 sahaja gambar yag ada tanpa adanya penjelasan....kalau xpaham....buat2 paham pun xpe....

























Thursday, December 3, 2009

study week



Assalamualaikum

Alhamdulillah setelah agak lama menyepi , sekarang ni ana berada dirumah tercinta baru je habis mood raye korban...alhamdulillah adelah 2 3 plastik daging korban sampai kat tangge rumah ana dalam beberapa hari lalu..alhamdulillah harini dengan izin allah tergerak hati nk menulis satu lagi entry yng sebenarnye dah lame ana nk tulis.....dalam entry ni ana nk bercerita tetang gelagat stdy week yang baru ana dah pelajar2 UTP lalui kurang dari seminggu lepas..beserta kajian santifik yang membenarkan gelagat2 kami ini...banyak jugak gambar2 menarik yang nak dikongsikan dengan pembace sekalian...ni adalah keadaan yang biasa ana dan housemate ana lalui sepanjang stdy week




1) Alhamdulillah semuanya akan belajar bersungguh-sungguh..buktinya,mari tengok meja kami..ish2 kalah meje CEO (meje CEO kemas sentiasa sebab ade cleaner yg kemaskn ) meja kami..em..ni syarat je,baru lah nampak macam belajar,kalau x bersepah bukanlah namenye belajar..tu mengemas..setuju?? tak setuju xpe...setiap orang ade style blajar yang berbeza...ade yang kalau berselerak baru mood stdy datang, ade yang kene tukar posisi n tempat belajar selalu,dari atas meja turun panggkat duk atas lantai lepas tu naek pangkat balik duk atas katil, lepastu~~ dah selesa atas katil, ape lagi~~lena la jawapnye..di sini ana sertakan doa untuk mengatasi ngantuk yang baru ana jumpe (dalam blog ornag lain) semoga kita sama2 pratikkan ...

Bismillahirrahmanirrahim

" LA TAKKHUDZUHU SINATUW WALA NAUM..."

("[DIA - ALLAH] TIDAK MENGANTUK DAN TIDAK TIDUR")


inilah meja orang study..(orng pemalas pon ye)


2) Stdy week, perut akan terasa lapar selalu malah sentiasa...baru leapas makan dah nak makan lagi ...semua makanan yang dah lepas rarikh luput pun bedal je... lauk masak xsedap pun habis licin...makan sadin boleh kate hari-hari (tu je yang paling mudah nak masak) beras 5kg makan tuk 6orang habis dalam mase kurang dari seminggu...yang biase makan sikit pun bertambah2...alhamdulillah walaupun sibik stdy ade jugak yang rajin masak macam2,malam buat roti bakar,goreng telur , sempat jugak mengidam makan sambal sotong..malang sekali terletak asam jawa bayk sangat jadi masam,kajian menunjukan

"Nafsu makan melonjak ketika sedang belajar. Mungkin karana banyak berfikir. Sehingga, rasa ingin makan meningkat dan mulut tak ingin berhenti mengunyah. Para peneliti Level University di Quebec melakukan test terhadap siswa yang berfikir aktif dan serius. Hasilnya, lebih dari 253 kalori digunakan. Berbezaa dengan kelompok siswa yang berfikir secara santai, mengapa??Pekerjaan yang menuntut keseriusan dalam berfikir cenderung membuat kadar gula dalam darah tak stabil. Menurut Dr. Samuel Oetoro, M.S., SpGK. dari Semanggi Clinic, berfikir memerlukankan tenaga, yang diambil dari gizi, sehingga kita jadi mudah lapar. Maka, kita perlu mengatur cara berfikir yang santai. Sediakan sebotol air putih dan camilan sehat saat sedang belajar atau dipejabat. Tapi sebaiknya anda mengambil makanan yang memiliki kalori awet, seperti madu, kismis, kurma, atau agar-agar. Makanan tersebut dapat mengalas perut anda ketika memeras otak, sehingga anda tidak perlu bimbang akan rasa kelaparan."

pinggan masing2 semua licin walaupun lauk sadin dan telur goreng je
macam dah telan tapi 10min lepas makan masih cari benda nak kunyah2