• Soleh Solehah

    Bersangka baik pada takdir Allah itu natijah daripada Tauhid yang kuat.

  • Cinta Allah

    Cinta selain Allah akan membelenggu diri. Jalan keluarnya ?

    Cintailah Allah dan cintailah segala dan semuanya kerana Allah.

  • Akhirat yang Abadi

    'Sesungguhnya pendengaran, penglihatan dan hati, semuanya itu akan dimintai pertanggung-jawaban.

    (Al-Isra :36)

Thursday, October 28, 2010

Allah Knows by Zain Bhikha



When you feel all alone in this world
And there's nobody to count your tears
Just remember, no matter where you are
Allah knows
Allah knows

When you carrying a monster load
And you wonder how far you can go
With every step on that road that you take
Allah knows
Allah knows

CHORUS
No matter what, inside or out
There's one thing of which there's no doubt
Allah knows
Allah knows
And whatever lies in the heavens and the earth
Every star in this whole universe
Allah knows
Allah knows

When you find that special someone
Feel your whole life has barely begun
You can walk on the moon, shout it to everyone
Allah knows
Allah knows

When you gaze with love in your eyes
Catch a glimpse of paradise
And you see your child take the first breath of life
Allah knows
Allah knows

CHORUS

When you lose someone close to your heart
See your whole world fall apart
And you try to go on but it seems so hard
Allah knows
Allah knows

You see we all have a path to choose
Through the valleys and hills we go
With the ups and the downs, never fret never frown
Allah knows
Allah knows

CHORUS (x2)


BRIDGE:
Every grain of sand,
In every desert land, He knows.
Every shade of palm,
Every closed hand, He knows.
Every sparkling tear,
On every eyelash, He knows.
Every thought I have,
And every word I share, He knows.
Allah knows

Wednesday, October 27, 2010

Dunia yang memperdaya

Asalamualaikum w.b.t

Walaupun dah agak lewat malam, ana kerahkan juga jari yang dah lenguh-lenguh akibat berjam-jam menari diatas papan kekunci laptop untuk menulis suatu khabar untuk makluman pembaca. Post kali ini juga tidak ana rancang ekoran kekangan masa dan tekanan menyiapkan project yang kebanyakannya berkaitan design website-website dan software di minit-minit terakhir sebelum exam week kira-kira 2 minggu lagi. Bak kate orang tu "last touch up".

"Jumlah pelaburan yang diperlukan adalah RM467 juta dan akan dibiayai sepenuhnya oleh kerajaan. Kerajaan menjangkakan ia akan memberi pendapatan negara kasar sebanyak RM427 juta dan mewujudkan sebanyak 8,000 peluang pekerjaan"
Alhamdulillah, nampaknye kadar pengangguran akan berkurangan tidak lama lagi. Dan pastinya mahasiswa dan mahasiswi yang akan menamatkan pelajaran tidak lama lagi gembira membaca keratan akhbar di atas. Tidak perlu pening kepala,kerjaya idaman sedia menanti di luar sana. Tapi pekerjaan ape ye??..kepada yang dah baca surat khbar i'allah dah tahu..

"Lebih mengejutkan lagi EPP juga mencadangkan penubuhan zon hiburan di Greater Kuala Lumpur/Lembah Klang, Genting Highlands, Pulau Pinang, Langkawi dan Kota Kinabalu bagi menggandakan pendapatan hiburan malam Malaysia kepada RM1.8 bilion menjelang 2020.

Langkah itu akan menyaksikan penubuhan enam kelab malam baru yang mampu menampung kehadiran 900 pengunjung pada hujung minggu menjelang awal 2012. Dua lagi akan beroperasi pada 2013 dan 2014.

"Menjelang 2014, akan terdapat sekurang-kurang 10 kelab malam di zon hiburan. Ini akan menghasilkan impak pendapatan kasar negara RM0.7 bilion dan mewujudknan 5,614 pekerjaan baru menjelang 2020," petik laporan itu.

Bagi mencapai hasrat itu, liberalisasi beberapa peraturan hiburan akan dilaksanakan, termasuk membenarkan pelanjutan had waktu beroperasi bagi pusat hiburan

Kawasan hiburan yang sedia ada dikatakan tidak memadai untuk mencapai pertumbuhan yang diharapkan memandangkan purata kadar penghunian hujung minggu bagi kelab malam di bandar adalah sebanyak 85 hingga 90 peratus."

Inilah pekerjaanya wahai rakyat Malaysia yang amat dikasihi sekalian. Pedana Menteri yang amat kita kasihi melimpahkan kasih a kepada kita semua melalui pembinaan pusat hiburan,spa dan kelab malam yang menelan belanja sebanyak RM467 juta. Nampaknya di sinilah tempat kita semua akan bertahajjud dan berqiamulail setiap hari. Usah bimbang kita diperuntukan enam buah tempat yang pasti dapat menampung bilangan manusia yang ramai. Jika itu juga tidak memadai, 2014 akan tersergam 10 lagi mahligai malam yang akan dibina.

[kembali menjadi diri sendiri yang kian lelah mendengar berita jahiliah seumpama ini saban hari]
Wahai saudara -saudaraku, bangun dan lihatlah apa yang terjadi keatas negara islammu ini. Tidakkah kau sedih dan marah melihat keadaan ini. Tempat-tempat sebaginikah yang kau impikan untuk membangkitkan dan mengembalikan kemenngan islam sedikit masa nanti. Duit dan keuntungan dari sumber inikah yang akan kau jadikan darah daging mu. Harta dari sumber inikah yang akan kau wakafkan ke atas jalan Tuhanmu. Apakah hidupmu hanya mendambakan hiburan dan kesenangan semata-mata.


Rela kau membiarkan dirimu dibakar di dalam api neraka yang panasnya tidak terhingga. Berani kau ingkari perintah Tuhanmu yang selama ini terlalu permurah terhadap nyawa dan jasadmu. Sanggup kau kufuri nikmat dunia yang tidak selamanya engkau miliki. Mata, lidah, telinga, tangan dan kaki yang tidak pernah engkau ciptakan sendiri itu milik siapa?? Kejayaan yang kau miliki itu milik siapa sehingga sanggup kau membelakangiNya??
"Dan tiadalah (dinamakan) kehidupan dunia melainkan permainan yang sia-sia dan hiburan yang melalaikan."
[Surah al-An'aam : 32]

Tuesday, October 19, 2010

Black And White

Assalamualaikum w.b.t

A valuable poem to be share with you all. My lecturer Pn Khalida Khalid share this to me and my classmate during our Corporate Ethics class this evening.This poem was nominated by UN as the best poem of 2006, Written by an African Kid.

When I born, I black
When I grow up, I black
When I go in Sun, I black
When I scared, I black
When I sick, I black
And when I die, I still black

And you white fellow
When you born, you pink
When you grow up, you white
When you go in sun, you red
When you cold, you blue
When you scared, you yellow
When you sick, you green
And when you die, you gray


Funny and cute right?? But for me it is very meaningful..What do you think? What does the African kids trying to say?? Deep inside my heart, i feel very thankful, they make me proud and pleasure to say "Alhamdulillah Allah!! Thank you for everything that You had given to me since I was born". Nothing in this world is mine. Everything was given by Allah and being borrowed in a short period of times. Let's us sake forgiveness from Allah for all thinks that never being appreciated by us before.

"Ye are the best of peoples, evolved for mankind.."
[ali-imran : 110]

Monday, October 18, 2010

Islamic Fashion

Assalamualaikum w.b.t

Datin Rosmah Mansor kembali menghangatkan Malaysia dengan isu baru...sebelum ini namanye naik dalam pembentangan bajet 2011 kini dalam dunia fasyen.Em..kebelakangan ini ana amati Datin Rosmah kita ini kerap kali berada di muka hadapan surat khabar.Alhamdulillah ana pemerhati setia yang mengikuti setiap berita-berita yang disiarkan.

Ini isu fesyen Islam yang dibawa oleh Datin Rosmah Mansor. Sarat dengan idea baru, cuma pendapat ana mungkin nama "Islamic Fashion" itu adalah terlalu, teramat sangat-sangat tidak sesuai untuk digunakan. Mungkin mana yang paling sesuai adalah "Datin Rosmah feshion" baru cocok!!..dan kalau letak nama sebegitu pasti beliau akan dikenang walaupun telah dijemput bertemu ALLAH.


"This recent interest in Muslim fashion signals the changing dynamics of the ever-increasing interaction among Eastern and Western cultures. Nowadays, Muslim women can choose from a broad selection of designs to create a look that matches their values, traditions and tastes, without compromising any of the three," said Rosmah.

Betul atau salah? wanita muslim boleh memilih fesyen yang sesuai dengan cita rase sendiri? ana jawap betul..TETAPI al-quran dan sunnah sebagai panduan..fesyen baru ini adakah mengikuti segala garis panduan yang telah ditetapkan Allah??

“Hendaknya mereka itu melabuhkan tudungnya sampai ke dadanya, dan JANGANLAH KAMU... MENDEDAHAKN AURAT DAN PERHIASAN KAMU KECUALI APA YANG TERZAHIR.” (an-Nur: 31) "
Ana pun tidak terdaya untuk menulis panjang. Antum boleh lihat gambar-gambar pakaian yang dicanang-canangkan sebagai islami fashion disini. Berita asal dipetik dari Bernama. Ada juga disiarkan di dalam Malaysia Kini. Ana juga tidak kuasa meng"upload" gambar-gambar itu ke dalam blog ana,cukuplah sekeping. [ini pun entah berapa banyak dosa yang ana tanggung kerana membenarkan pambaca blog ana tengok gambar yang 'pelik' sebegini].



gambar jauh sikit...

Dunia Baru Islam




Ayuh mujahid dan mujahidah,
perjalanan masih panjang,
masih jauh dan berliku,
kuatkan semangat jihadmu,
janji Allah pasti megiringi,

"Berangkatlah kamu baik dalam keadaan merasa ringan maupun berat,
dan berjihadlah kamu dengan harta dan dirimu di jalan Allah.
Yang demikian itu adalah lebih baik bagimu, jika kamu mengetahui"
[at-taubah :41]

Saturday, October 16, 2010

Menara Warisan

Assalamualaikum w.b.t

Alhamdulillah pagi selepas subuh tadi Allah lapangkan masa ana untuk mentadabur alam di tasik UTP. Walaupun hanya dapat berjoging kurang daripada 400m dek kerena urat kaki yang secara tiba-tiba menegang tetapi,ana tetap bersyukur kerana masih dikekalkan nikmat pengelihatan untuk menghayati keindahan alam. Syukran kepada sahabat-sahabat yang mengajak ana, sekali gus mengetuk pintu hati yang kadang kala malas untuk beriadah.


ikan UTP yang bertasbih memuji nama Tuhan yang menciptakan

***
setelah perut diisik dengan nasi goreng kampung Batu Pahat [kredit untuk Mai] dan tom yam kangar [kredit untuk rose] ana pun menyambung "taipan" untuk entry blog hatikubermunajat yang ke-92 ini.

Tadi, sebelum ana terhenti sebentar dari menaip untuk menolong sahabat-sahabat masak ana membaca berita dari Malaysia Kini . Teringat semalam ana sempat menonton Berita Utama TV3
di asrama adik smart group di Village 1. Sedar tidak sedar kementerian sekarang sedang hangat membincangakan Bajet 2011 di Dewan Rakyat. Pelbagai intipati baru yang dibetangkan oleh Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Najib Razak petang semalam yang perlu kita sebagai rakyat untuk ambil tahu.


Lanjutan daripada itu perlbagai spekulasi timbul bekenaan bajet tersebut. Em, makhluk yang bernama manusia ini kadang kala tersangat aneh, satu peristiwa [pembantangan bajet 2011] boleh pula keluar pelbagai isu lain, mungkin kita ini terlalu kritikal dalam berfikir. Ape-ape pun mari kita lihat apa yang wartawan tulis hari ini:


Banyak lagi sebenarnye. Tapi ini yang ana sempat bace. Antum yang ada masa, ringan-ringankan tangan untuk klik tajuk-tajuk yang lain dan mengetahui isu semasa. Jangan tunggu dah jadi YB atau PM nanti baru nak cakna isu semasa.(^_^) Hadith rasulallah s.a.w [ana x ingat riwayat siapa] "bukan dari kalanganku manusia yang tidak memikirkan masalah saudaranya yang lain"

wallahualam

Friday, October 15, 2010

Konsert Gay

Assalamualaikum w.b.t

Sebelum ana menghayun kaki menuju ke kafe untuk meeting project Software Engineering, jari ana seolah-olah tidak rela untuk ikut jika si jari tidak menulis berita yang baru dibaca oleh sahabatnya si mata. Antum mungkin dah sangat tahu akan isu yang "aneh" ini.


ana tidak redha sebenarnye gambar ini berada dalam blog ana tapi,
sbagai gambaran kepada pembaca, penjelasan dan muhasabah diri

Aneh tapi benar. Konsert grand yang diadakan di Stadium Bukit Jalil semalam menggambarkan betapa dahaganye rakyat Malaysia akan hiburan sehingga konsert yang mengundang artis barat yang GAY pun mendapat sambutan. Seday dan bimbang menyelubungi hati-hati insan yang selama ini berusaha keras mengajak manusia mengesakan ALLAH, akhirnye ini hasilnye.

Jika Rasulallah s.a.w berada di zaman ini pasti baginda akan berduka melihat umatnye yang tidak lagi hirau akan perintah ALLAH Yang Esa. Jika Umar Al-khattab masih lagi didunia pasti peperangan akan berlaku semalam untuk menentang makhluk-makhluk yang inggkar dan derhaka ini. Nauzibillah peringatan juga kepada diri yang tidak semestinya akan sentiasa mentaati ALLAH.

Semoga pihak yang meluluskan konsert ini, solat taubat 40 hari 40 malam. Semoga pemohonan maaf secara terbuka dibuat kerana tangan yang meluluskan itu telah berjaya dalam misinye untuk merosakkan moral umat manusia yang waras. Dan yang lebih penting semoga iman kembali menyuburi hatinye..amin..

Thursday, October 14, 2010

UTP bersalah ??

Assalamualaikum w.b.t

Lanjutan daripada kisah ini ana terpanggil untuk mengulas isu lama yang baru dihangatkan ini. Ana juga sedia maklum bahawa banyak blogger dan pihak-pihak persendirian yang dah menulas lanjut kes ini, namun setiap manusia memiliki daya pemikiran yang berbeza dalam menganalisis sesuatu perkara.

Semestinya sebagai sebahagia daripada keluarga UTP ana berasa teramat kesal akan kejadian penipuan ini. Walaubagaimanapun ada sesetengah pihak memandang isu ini begitu kecil untuk dibimbangkan dan diperkatakan dengan serius, namun tidak sanggup rasenya ana merelakan nama baik UTP sebagai institusi pengajian swasta yang cukup dikagumi, dipijak-pijak dan dijaja-jaja sesuka hati oleh mana-mana pihak yang tidak berfikir panjang.

Alhamdulillah, dari sudut positifnye isu ini pasti membuka mata pihak pengurusan UTP khususnye dan seluruh warga UTP amnya sebagai muhasabah terhadap gerak kerja kami selama ini. Sebagai pelajar kami mungkin terlalu ralit [leka] dalam dunia ilmu semata-mata dan mengambil enteng isu etika. Begitulah hakikatnye manusia, kadang-kala lalai dan terlupa. Jesteru itu di sebalik penciptaan manusia ini allah datangkan menualnya yang menyebut

"(yaitu) orang-orang yang menafkahkan (hartanya), baik di waktu lapang maupun sempit, dan orang-orang yang menahan amarahnya dan mema'afkan (kesalahan) orang. Allah menyukai orang-orang yang berbuat kebajikan. "
[ali - imran :134]

Harus diingatkan bahawa aib itu umpama bangkai dan menceritakan aib tersebut seumpama memakan bangkai. Jika benarlah pihak akhbar berfikir ini kesalahan UTP dan berniat untuk mendidik atau membari pengajaran kepada pelajar yang telah membuat kesalahan ini, bukan artikel yang secara terang-terangan menyebut nama kampus sebagai medium yang berkesan. Mengapa tidak dihubungi pihak kampus secara damai tanpa perlu mengeluarkan artikel di akhbar dan website untuk menceritakan keaiban ini.

Namun dapat ana katakan, bahawa kes ini bukan lagi mengaibkan tetapi telah menfitnah UTP dan memburukkan nama baik kampus kami. Ini bukan alasan untuk UTP berlepas tangan tetapi, gambar yang dihantar adalah atas tiket sekumpulan individu. Pihak pengurusan UTP tidak dimaklumkan sama-sekali. Menyebut nama UTP seolah-olah menyalahkan seluruh warga kampus. Harus diingatkan juga sesebuah universiti dipertanggungjawapkan dengan beribu-ribu penuntut didalamnya. Maka adalah menjadi satu perkara yang mustahil untuk pihak pentadbiran untuk membuat pantauan bagi setiap maklumat dan informasi yang keluar masuk kempus setiap hari. Sama seperti pihak akhbar yang mendakwa menerima ribuan surat untuk dimuatkan kedalam ruangan tersebut dan hanya meletakkan kepercayaan tehadap semua penghantar agar belaku jujur.


Seperti yang terdapat dalam keratan tersebut pihak UTP telah membuat satu mesyuarat untuk membincangkan isu ini. Pada pendapat ana ini sudah lebih daripada baik. Ini mengambarkan betapa bertanggungjawapnye UTP walaupun hal ini luar kawalan pihak pengurusan.


Didalam akhbar terbitanya, pihak ini juga mendakwa masalah ini terjadi akibat berlakunye kekurangan dalam sistem pembentukan sahsiah remaja sebagai modal insan. Jika benar maka, sebagai pihak yang menyedari masalah ini, merekalah yang sepatutnye tampil kehadapan memulakan langkah memperbaiki sistem tersebut. Langkah itu, pasti akan memberi impak yang baik kerana mereka memiliki satu bonus yang besar sabagai organisasi yang mempunyai kredibiliti sebagai penyebar maklumat semasa.

Menyebut perihal pembentukan sahsiah pelajar, UTP juga sangat terkehadapan dalam isu ini. Jika diteliti satu persatu aktiviti dan program-program di UTP harini ana perhatikan kebanyakannye bersifat kemasyarakatan dan intelektual. Pihak pengurusan sangat menyokong malah menggalakkan lagi aktiviti seperti ini.

Jika antum pengikut setia blog ini, pasti antum perasan ana banyak menceritakan perihal aktiviti kemasyarakatan yang ana sertai, yang mana, hampir setiap minggu ana dan sahabat2 UTP turun kesekolah-sekolah untuk membantu sekadar yang mampu. Mungkin antum akan mendakwa "kamu Rakan Masjid, so memang keja RM tu baik2 je".Namun apa yang boleh antum katakan jika Sekreteriat Rakan Muda, Majlis pewakilan pelajar,Intenesional Student Concil, Residential Collage Support Unit dan Kelab Media [5 student body utama di UTP] juga menjalankan aktiviti seumpama itu.Program Semarak Mawardah, CyberGen dan bermacam-macam lagi dianjurkan yang mana sambutan daripada seluruh warga kampus tidak pernah mengecewakan. Ini cukup membuktikan bahawa mahasiswa dan mahasiswi UTP cukup cakna dalam isu pembinaan akhlak dan kemanusiaan. Ada juga sahabat-sahabat yang mengadu kekecewaan kerana tidak berjaya menyertai program seperti ini.

Contoh lain, aktiviti intelectual yang berlangsung di UTP dianjurkan sendiri oleh pelajar UTP seperti INFUD yang membincangkan isu perbazaan agama. Penonton yang terdiri daripada pelajar UTP memenuhi ruang dewan yang muatanye melebihi ribuan orang. Itu tidak termasuk lagi talk-talk mingguan yang diadakan setiap hari rabu, yang melibatkan panel-panel terdiri daripada orang-orang kenamaan di Malaysia dan luar nagara. Kalau nak disebutkan program-program diUTP yang berkait rapat dalam isu pembinaan sahsiah kearah yang baik dan profesional, mungkin tak muat blog ini. Itu mungkin baru apa yang pelajar anjurkan,belum lagi menyebut tentang program dan kursus-kursus yang PETRONAS dan UTP sendiri anjurkan.

Hal ini membuktikan kebenaran kata-kata Tuan Haji Mohamed Noor Rosli Bin Baharom
Pengarah Perkhidmatan Pelajar Universiti Teknologi PETRONAS bahawa warga UTP adalah sangat berkredibiliti, berkarisma dan bertanggungjawap, dan UTP adalah sebuah institusi pengajian tinggi yang berprestij, dinamik dan sentiasa melahirkan graduan yang serba boleh, berilmu, beriman, bermoral serta berguna kpd masyarakat dan negara. Staf serta pelajar UTP adalah golongan manusia yang berwibawa, bermoral, bertanggungjawab, berpandangan jauh serta patuh kepada Peraturan Universiti dan Perlembagaan Negara.

Janganlah kerana ade segelintir daripada kami yang membuat onar, seluruhnye mendapat nama buruk. Walhal selama ini UTP cukup gah di mata masyarakat. Bukan nama semata-mata yang menjadi isu tetapi maruah dan hak kami juga harus dihormati demi kemaslahatan akan datang. Dan sedikit nasihat kepada pihak bekenaan supaya berjaga-jaga dengan isu yang dimainkan, takut-takut terpalit kemuka sendiri, seperti isu ini. Maaf jika ada ada yang terguris rasa. Mungkin ini pendapat peribadi seorang mahasiswi yang dalam tempoh belajar dan mencari kematangan dalam setiap kata-kata.

wallahualam

Thursday, October 7, 2010

I Don't Want to Live on the Moon


Assalamualaikum w.b.t

Why i don't want to live on the moon?? because i want to live on the earth, not in the sea or the forest but in my own house...this cute little sasame cartoon make me laugh on my own..it seem to be very appreciate his world(^_^)

Alhamdulillah I just attended a very great conference inside my own campus yesterday held by the National Green Convention. Praise to the all mighty, even though this time around I was really busy with all of the six course projects and some other responsibility, but by His will I manage to come for this event.

Green heart.....Green brain..........Greeny here and there....This is how i feel after attending this conference. [em, seem that I'm attending an arts and poetry class instead of green conference]

May be, just s little bit sharing from me..but i think may be, i'll tell you during next post cuz i got to go for a Data communication network and internet programming lab right now.
wallahualam


Friday, October 1, 2010

Islam cara hidup

Assalamualaikum w.b.t

Ana kongsikan artikel yang ana temui ketika mencari bahan untuk dua slot motivasi sekolah menangah yang akan ana hadiri esok. Semoga bermanfaat..


Saya hanya nak sampaikan sebuah cerita yang saya dapat, yang membuatkan
hati saya amat tersentuh. Cerita ini saya dapati selepas menghadiri
sebuah usrah umum di tempat saya baru-baru ini. Ustazah yang
menceritakan ini sekarang mengajar di KISAS.

Ceritanya begini…

Suatu hari, seorang ustazah travel, Dia singgah di rumah seorang
sahabatnya yang mana pasangan suami isteri tersebut adalah guru biasa.
Sisuami seorang guru penolong kanan. Beliau tiba di rumah sahabatnya ini
sekitar tengahari tapi belum zohor. Kedua-dua suami isteri ini masih di
sekolah. Walau bagaimanapun beberapa orang dari 8 orang anak mereka yang
ke semuanya lelaki yang mana yang paling tua dalam tingkatan satu & yang
paling muda masih bayi sudah pun pulang dari sekolah. Waktu zohor masuk,
abang yang tua mengajak semua adik-adiknya yang baru pulang untuk solat
berjemaah dengan dia sendiri sebagai imam.

Sewaktu dalam rakaat kedua, salah seorang adiknya yang berumur
lingkungan 8 tahun pulang. Tanpa bertangguh tatkala melihat jemaah yang
sedang solat, dia mengambil wudhu’ dan solat bersama jemaah, ia ikut
ruku’ apabila imam ruku’. Dia ikut sujud apabila imam sujud. Dan selesai
imam memberi salam,dia bangun menyelesaikan satu rakaat solatnya yang
tertinggal. Subhanallah. .. adik yang berumur 8 tahun ini
sudah pandai masbuk… ustazah yang melihat terkejut dan kami yang
mendengar mengucap memuji ALLAH

Bayangkan betapa taatnya anak-anak yang masih kecil ini menunaikan
perintah ALLAH tanpa pengawasan kedua orang tua mereka atau mana-mana
orang dewasa dan tanpa disuruh-suruh. Cerita tak berakhir di situ.
Ustazah bermalam di rumah sahabatnya itu.

Apabila subuh, ustazah menyangka dialah yang paling awal bangun kerana
dia bangun selesai sahaja azan subuh berkumandang kalau saya tak lupa.
Takjubnya dia apabila ke bilik air dilihatnya anak-anak kecil sedang
sibuk ambil wudhu’. Bayangkan 7 orang budak lelaki dengan yang paling
tua berumur 13 tahun dan yang ke tujuh ntah berapa tahun sibuk mengambil
wudhu’ di bilik air di waktu subuh paling awal. Si ayah menunggu
anak-anaknya di tikar sembahyang dengan sabar sambil berzikir.

Mereka solat jemaah sekeluarga (termasuk ustazah). Sewaktu hendak mula
solat,si ibu meletakkan anak bongsunya yang masih bayi (yang sedang
jaga) di sisinya. Ajaibnya anak ini tidak menangis mengganggu jemaah
sepanjang mereka solat. Dan sekali lagi cerita tak berakhir di situ.

Ustazah tersebut ingatkan hendak sambung tidur kerana penat travel
semalamnya tak surut lagi. Alangkah terkejutnya dia apabila hendak
melipat sejadah, si ayah berpusing menghadap jemaah sambil berkata,
"Anak-anak.. . hari ni ayah nak beri kuliah mengenai solat dan puasa…
" Dan 8 orang anak termasuk si ibu dengan tekun mendengar kuliah subuh
yang disampaikan.

Subhanallah. .. bila ditanya kepada si ibu mengapa didikan sedemikian
diberi kepada anak-anaknya? Dia menjawab bahawa itu persediaan dia dan
suaminya sebelum mati. Mereka berharap agar anak-anak lelakinya yang 8
orang itu dapat membacakan sekurang-kurangnya fatihah untuk mereka jika
ditakdirkan mereka pergi dulu. Lagipun anak-anak mereka semuanya
lelaki…

Pasangan suami isteri ini tak sanggup melihat anak-anak mereka terabai
tanpa pedoman…cuba kita tanya diri kita sendiri…

  1. Berapa ramai keluarga Islam hari ini yang dapat mengamalkan solat jemaah dalam keluarga ???
  2. Berapa ramai anak-anak Islam berumur 8 tahun yang pandai solat masbuk???
  3. Berapa ramai anak-anak berumur 13 tahun yang pandai mengimami solat memimpin adik-adik mereka ???
  4. Berapa ramai ibubapa yang berjaya mendidik anak-anak mereka sedemikian rupa yang taat melaksanakan perintah ALLAH tanpa suruhan dan pengawasan mereka yang lebih dewasa ???
subhanallah. .. Alhamdulillah. .. moga apa yang saya sampaikan ini menjadi
pedoman dan iktibar buat kita semua…

sumber daripada :
http://paat.blog.friendster.com/2007/11/kisah-anak-soleh/


Keterbukaan dan Kepekaan Rakan Masjid UTP



Berikut merupakan antara gambar diskusi Rakan Masjid UTP dan pihak jawatankuasa Music Pursuit

Pihak Rakan Masjid UTP ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada pihak jawatankuasa Music Pursuit kerana sanggup duduk semeja dengan pihak kami untuk sama-sama berdiskusi dalam memastikan keharmonian porgram yang akan dijalankan. Terima kasih juga kepada wakil dari pihak MPP kerana datang untuk menjadi pihak ketiga.

Alhamdulillah,perbincangan yang diadakan pada hari Selasa yang lepas bertempat di bilik MPP berjalan dengan cukup harmoni sekali. Setelah perbincangan selama dua jam, pelbagai idea dan cadangan dilontarkan oleh kedua-dua belah pihak. Akhirnya, terdapat beberapa perkara yang dipersetujui bersama dan akan dijadikan panduan sepanjang berlangsungnya program tersebut. Untuk itu, kami betul-betul mengharapkan komitmen dari semua pihak agar apa-apa yang dibincangkan dapat dilaksanakan dengan sempurna.









Jadi untuk diskusi yang berikutnya, pihak Rakan Masjid UTP akan mengadakan perbincangan dengan pihak Green Concert NGC pada hari Jumaat ini. Objektif diadakan diskusi ini adalah untuk sama-sama bertukar pandangan tentang perjalanan program yang akan dijalankan demi kebaikan semua pihak. Kami mengharapkan agar perbincangan ini juga dapat dilangsungkan dalam suasana yang harmoni. Harapannya agar akan ada kata putus yang akan disepakati bersama.


Untuk akhirnya, kami di pihak Rakan Masjid UTP tidak pernah menyekat keinginan untuk berhibur serta menganjurkan program hiburan. Sebagai manusia, fitrah manusia memang tidak boleh disekat dan dihalang. Namun, apa yang kami cuba lakukan adalah untuk memastikan hiburan yang diterima itu bermanfaat untuk semua disamping tidak lari dari syariat Islam. Wallahua'lam.

Sumber daripada :
Ketua Penerangan dan Perhubungan Awam,
Rakan Masjid Universiti Teknologi PETRONAS.