• Soleh Solehah

    Bersangka baik pada takdir Allah itu natijah daripada Tauhid yang kuat.

  • Cinta Allah

    Cinta selain Allah akan membelenggu diri. Jalan keluarnya ?

    Cintailah Allah dan cintailah segala dan semuanya kerana Allah.

  • Akhirat yang Abadi

    'Sesungguhnya pendengaran, penglihatan dan hati, semuanya itu akan dimintai pertanggung-jawaban.

    (Al-Isra :36)

Saturday, December 31, 2011

Anuar Zain - Sedetik Lebih (Lirik



Abang: xde sape nk bukak lagu ke?

Along: abang nak lagu ape?

Abang: Sedetik lebih....

Along: kanape abang suke sangat lagu ni

Abang: entah, seday kot..

Along: oo

Angah: dah macam orang bercinta dah

Abang: kalau along dengan angah bercinte boleh la dengar lagu ni


Along, Angah, Ibu gelak sekuat hati. Hehe, budak kecik ni cakap ikut sukati die je. Entry kali ini kami sekeluarga ingin mengucapkan ribuan jutaan terima kasih kepada semua yang telah bersama-sama kami mengharungi tahun 2011 ini. Jika nak di flash back semua, mungkin perlu 7 hari 7 malam. Terutama sahabat-sahabat ana yang sentiasa di belakang ana dalam apa keadaan sekali pun.

Azam tahun baru telah disetkan ke?? i'allah sebelum tidur malam ini, pastikan antum buat perkara-perkara ini. Sebagai tanda syukur kepada Allah dan semoga melangkah dengan tenang dan menemui kebahagiaan pada tahun hadapan.SATU maafkan semua orang. DUA doakan orang lain. TIGA berterima kasih kepada semua orang terdekat.

“Dialah Tuhan yang menurunkan ketenangan ke dalam hati orang yang beriman, supaya keimanan mereka makin bertambah daripada keimanan yang telah ada. Kepunyaan Allah tentang langit dan bumi, dan Allah itu Maha Tahu dan Bijaksana. (Surah al-Fath 48:4)

Tuesday, December 27, 2011

Tentang Angah

Assalamualaikum w.b.t

Semalam hari lahir budak bernama Angah. Kak ngah! Masita binti Ishak. Yes! this is my younger sister. Telah genap umurnye 20 tahun 1 hari. Ana jarang bercerita tentang angah mungkin sebab telalu banyak cerita yang tersurat dan tersirat antara kami. We are very close. Umur yang dekat membolehkan kami selalu bertukar dan berkongsi cerita sejak kecil sikit. Dari sekolah rendah sampai sekarang banyak yang cerita yang tidak terungkap.

"mana satu adik mane satu kakak??"
Soalan yang sering membuat angah bengang, ana pula akan senyum dan perasan muda. Wajah kami memang berlainan, sehingga ada yang kata kami ni kawan. Ramai orang kate Angah ikut muka ayah, bulat! Along tak rupe mane-mane tapi iras-iras wajah keluarga sebelah ibu. Pulak.....ade juga yang selalu beza-bezakan kami Along macam ni, angah macam tu. Apa-ape jelah.


Angah solehah (^_^)v

Tentang Angah. Seorang adik yang tabah dan kuat. Gadis yang bertanggungjawap dan independent. Angah ambil lesen lebih awal dari ana. Kancil biru telah lebih setahun dimiliki dengan duit scholar JPAnya. Ana kira angah lebih banyak laksanakan tanggungjawap along die yang selalu merantau ni. Hal ehwal keluarga banyak yang berada ditanganya.

Tentang Angah. Manusia yang unik dan baik hati. Mungkin juga seorang pendengar yang baik juga seorang yang tidak berkira dengan orang lain. Suke tolong orang. Agak keras perwatakan luaran dan sukar dimanipulasi tetapi dalam hati "ade taman tergantung Babylon" (^_^)v...Ade cite-cite yang tinggi juga suka meletakkan high expactation pada orang lain sehingga selalu melukai diri sendiri.

Tentang Angah. Angah ni terlalu unik. Susah nak cerita kisah dan perwatakanya. Mengenali angah sekali imbas orang kate SOMBONG dan GARANG!! Tapi mengenalinya perlu ikhlas dan mendalam. Ada sesuatu yang istimewa dan kompleks. Dr Fadhlilah Kamsah kata, anak kedua sangat unik dan extra. I extremely agree with him.

Tentang Angah. Happy birthday dear sister. Semoga sentiasa sihat, ceria dan dilindungi rahmat serta kasih sayang Allah. Selamat masuk semula ke sesi pembelajaran baru 2012 and score good result. Congrats for your successful internship programme. Jom cepat-cepat grad and kerja. Mom need us. hope you'll find you real special one soon.

Friday, December 23, 2011

Al-latif Maha Lembut

Assalamualaikum w.b.t

Ape khabar semua pembaca yang ana rindui?? (^_^)v Seriusly, sangat terlalu amat merindui Hatikubermunajat (^_^)v. Kini telah empat hari di kampung halaman. Hari pertama; hibernate meredakan kelelahan dan kepenatan 3 hari beraktiviti bersama peserta camping Xchallenge di Masjid Al-Azim Pandan Indah dan berkelah di Bukit Cahaya bersama sahabat-sahabat intern buat terakhir kali sebelum memulakan semesta baru tahun hadapan. Hari kedua; keluar ke pekan Jasin untuk urusan Harta pusaka dan penukaran alamat pada IC dan membaiki komputer. Hari ketiga; menguruskan urusan Pilihan Raya [ana bukan bertanding] tetapi daftar sebagai pengundi selepas umur genap 21tahun 1 bulan 4 hari dan membuat perlaburan kewangan. Proud to say i'm Malaysian. Hari keempat; double "ing" shopping dan blogging.All right..em..where should I start?? Banyak benda nak dikongsikan sampai tidak pasti harus dimulakan dari mana.....

SATU : Alhamdulillah telah menamatkan sesi internship di PETRONAS Carigali KLCC..Juga merindui warga Planning Department.Hari terakhir yang amat mengharukan, dapat solat Maghrib berjemaah di surau As-Syakirin yang diimami oleh Senior Manager DPL sendiri, kebetulan yang menakjubkan. Ana hadiahkan buku karangan Ustaz Pahrol pada 3 orang terpenting DPL which is my beloved SV and boses. One of them text me the day after say "my son and i really like the book. More thanks" "no problem bos"

DUA : Umar dah berada di rumah, tapi comot la kamu..belum basuh kereta lagi. Adeyh, nak hantar kedai mana plak yer? Ibu dah perli "kete dah macam bawak masuk ladang..xpe xyah basuh kete tu, nanti warne die pudar" Ops..ok mom i'll clean it up tomorrow. I'allah akan bersih sebelum kite pergi melancong ke rumah orang-orang yang berwalimah.

TIGA : "Along gi buat kerja".."ye, ye, sedang ni" Final internship report wait for me. Baru siap 10 pages..40 more..sibuk panjat pokok rambutan dan memakannye(^_^)v.. Sekarang musim hujan, tak boleh kerja keras sangat, baju banyak tak kering..sikit-sikit lama-lama jadi bukit..Ok! pelbagai alasan! Remember you need to submit it before 6th January 2012..

EMPAT : "betul ke handphone hilang ni??" "percaya la isma, kali ini betul-betul hilang, bukan cobaan dan mainan..it's gone" Maaf, nombor yang anda dail tiada dalam perkhidmatan..The number that you call, is no in service [mechine TM]. Maaf kepada sesiap yang dapat reply mesg berbunyi " Thanks @ Ok...em, sape ni ye? sori handphone problem [actually missed](^_^)v kerana nombor anda hanyut bersama handphone yang telah 4 tahun digunakan. "Along, kenapa xnak beli handphone baru?" "buat ape, nanti along keje, along nak beli handphone canggih-canggih" angan-angan Mat Jenin.


LIMA : Kata-kata selembut rasa cinta entry blog Ustaz Pahrol. Dua tiga hari ini, asyik bergelumang dengan isu rumah tangga..tangan dah berinai..oh no! not now..xpaham kan? no need to understand..anda dan ana masih kecil untuk bercakap perkara yang rumit ini. Lets make it simple for "teenagers" like us.

Love this quote so much
"“Mahukah aku kabarkan kepada kalian tentang orang yang diharamkan dari neraka atau neraka diharamkan atasnya? Yaitu atas setiap orang yang dekat (dengan manusia), lemah lembut, lagi memudahkan.” (HR. Tirmidzi)

Bukan selembut sutera, atau selembut sotong kering masak sambal tumis. Tetapi berkata-kata dan bertindak sesuai dengan keadaan. Memudahkan urusan dan menyenangkan hati ramai orang [semua orang itu agak mustahil kerana every human are different]. Menjadi penyayang dan disayangi. Menyayangi keluarga dan sahabat-sahabat. Disayangi juga menyayangi masyarakat.

“Sesungguhnya Allah adalah Dzat Yang Maha Lembut yang mencintai kelembutan dalam seluruh perkara.” (HR. Al Bukhari dan Muslim). Kerana itu, wanita dimuliakan dan diangkat darjatnye setanding lelaki dengan kurnian sifat lebut dan kasih sayangnya. Indah wanita itu bukan pada wajah dan pakaianya.. Tetapi kata-kata dan akhlaknya.

Wednesday, December 14, 2011

Bulatan Gumbira Kami di bumi sonata | 우...