• Soleh Solehah

    Bersangka baik pada takdir Allah itu natijah daripada Tauhid yang kuat.

  • Cinta Allah

    Cinta selain Allah akan membelenggu diri. Jalan keluarnya ?

    Cintailah Allah dan cintailah segala dan semuanya kerana Allah.

  • Akhirat yang Abadi

    'Sesungguhnya pendengaran, penglihatan dan hati, semuanya itu akan dimintai pertanggung-jawaban.

    (Al-Isra :36)

Wednesday, June 29, 2016

Hiburan Hujung Minggu

Saya bukan peminat filem Korea malah masa zaman belajar dulu saya pandang slek je dekat kawan-kawan yang suka tonton filem Korea. Pada saya ianya buang masa dan tiada manfaat.

Saya pernah bersembang dengan seorang kawan, peminat tegar filem korea. Separuh storage laptopnye diisi dengan filem dan pelbagai drama Korea. Katanye filem korea ini banyak memberi pengajaran yang boleh diambil iktibar dalam kehidupan. Katanya lagi cerita Korea memang banyak cerita cinta tapi bnyak juga cerita yang bertema kekeluargaan dan kemasyarakatan. Yang ini yang biasanya banyak terselit pengajaran yang baik.

Pada masa itu saya hanya mengangguk, dalam hati menafikan dan menganggap itu mungkin alasan aje nak layan cerita Korea. Pemikiran sempit saya ketika itu..

Tapi baru-baru ini sejak TV9 perkenalkan slot Saranghea saya secara unplanned sempat menonton beberapa filem Korea. Dari situ saya bersetuju dengan pendapat kawan saya bahawa, jika dibandingkan dengan filem Asia and Hollywood, cerita Korea banyak memberi pengajaran, jalan ceritanta lebih realistik dan lesson learn nya membuka mata.



Twilight Gangster. Ini cerita korea kedua yang saya tonton. Yang pertama sya xingat tajuk. Sangat menarik. Cerita warga emas yang dihimpit pelbagai masalah, kewangan, keluarga dan kesihatan. Apa yang saya perasan, watak-watak jahat dalam cerita Korea selalunye tidak seperti drama Melayu yang diselubungi sifat hasad sengki, sombong dan dendam. Tapi dalam cerita Korea keadaan dan kehidupan yang memaksa mereka jadi jahat. Sebagai contoh kesusahan hidup, kemiskinan dan masalah penerimaan dalam masyarakat.

Sekian.

Friday, June 24, 2016

Bayi cirit birit, muntah dan demam

Minggu lepas kami sekeluarga menghabiskan masa di HKL. Ujian Allah di bulan Ramadhan. Mu'min muntah-muntah pada hari Jumaat. Semua apa yang masuk dalam perut semua keluar balik. Kesian sangat, dia nak makan dan nak susu sebab lapar, tapi bila masuk aje makanan dan susu 10 minit kemudian Mu'min akan muntah. Malam tu mula cirit birit, air dan lendir aje yang keluar. Kami bawa ke klinik berdekatan. Dr bagi ubat tahan muntah, katanye mungkin sebab tekak dia pahit dan dia demam. Ok, so kami balik dan beri dia ubat tahan muntah. Hasilnya tetap sama, muntah. Tapi alhamdulillah malam itu die boleh tidur cuma xnyenyak. Lapar gamaknye.

Sabtu pagi kami cuba bagi die susu, dan nasi tapi muntah juga. So kami pun terus bawa dia ke HKL, klinik pesakit luar. Dr pun tahan ward. Tapi alhamdulillah die dah mula boleh makan tanpa muntah alhamdulilah so kami jangkakan petang mungkin boleh keluar :P . Di ward Dr masukkan drip n bg air. Lemah dan tidur aje die sepanjang hari. Kami kene bermalam disini sebab suhu badannya tinggi so Dr takut ade jangkitan virus or bakteria bahaya. Malamnye Mu'min makin kerap buang air, air dan lendir sahaja. Nurse awal-awal dah pesan untuk bagi sample najis, tapi saya xsempat sebab kalut dengan anak yang dan lemah dan merengek setiap kali nak cuci najis die.

Pagi Ahad tu baru sempat hantar 2 sample najis. Badan Mu'min masih demam, so kami hanya dibenarkan pulang esok. Bile Dr datang pantau saya pun tanye. So dipendekkan cerita akhirnye tahulah kami yang Mu'min Rotavirus Positif. Dr dah pesan gejala ni akan amik masa untuk pulih. Dari situlah kami mula membaca pasal Rotavirus dan pelbagai perkara berkaitan kesihatan seperti prebiotik dan probiotik.



Rujikan

Keperluan Vaksin Rotavirus dan Hukum Pengambilan
Prebiotik dan Probiotik dari Al - Manna
Pengalaman menggunakan Al-Manna

Friday, June 17, 2016

Kids World : Play Set

Multi functional Wooden whiteboard/blackboard
  • Fordable double sided magnetic children drawing board
  • 2-in-1 board can be used on both sides
  • Black side is suitable for chalk
  • White side is suitable for markers and for attaching magnetic pins (washable)
  • Includes 1 × marker, 5 colours of chalk, and 1 sponge
  • Practical storage space
  • Colorful wooden frame
  • Quick set-up
  • Drawing surface: 30cm × 35.5cm (W x H)
  • Harga OFFER RM45 Pos semenanjung RM9




Slide Premium
  • Sesuai untuk 2 - 9 Tahun
  • Random Color  dari Supplier
  • Harga RM110 Pos RM 10




Slide Kids

  • Sesuai untuk 2 - 4 Tahun
  • Saiz : 71 x 110 cm
  • Boleh Lipat untuk simpan
  • Random Color Purple dan Biru dari Supplier
  • Harga RM110 Pos RM 10




Colorful playground Set
  • Material: Plastic
  • Size : 170 x 180 x 120 cm
  • Combination of Slide, Swing and Net
  • Random Color by Supplier
  • Price RM380 Free pos









2 in 1 Kids Slider
  • Material : Environmentally PE Palstic
  • Size : 80 x 38 x 47 cm
  • Suitable for indoor and outdoor activities
  • Converts easily from slider to Rocker


2 in 1 Baby Slider and Rocker

  • Material :  High Quality ABS
  • Fungsi : Rocker and Slider
  • Warna : Colourful
  • Sesuai untuk umur : 6 Bulan  - 2 Tahun
  • Harga : RM 159
  • Pos : Free



Thursday, June 16, 2016

Cookies Raya 2016 : Rainbow Nutella Tiramisu Oat Raisin Bangkit Cheese


Assalamualaikum .

Bagi memudahkan persediaan Raya Aidilfitri anda tahun ini.
Saya berbesar hati membuka tempahan kuih raya.
Freshly bake dan bukan stok lama, Insyallah sedap…

Boleh dijadikan buah tangan untuk ibu ayah kat kampung..

Cara nak tempah mudah sahaja ..
  • 1.     Pilih mana yang berkenan dihati
  • 2.  Email/msj saya Nama Biskut dan Kuantiti - east100nina@gmail.com @ 0194305409
Harga Sebalang RM35 sahaja

Kuantiti dalam satu balang seperti berikut
  • *      Rainbow Cookies 65-70
  • *      Nutella Pot 45-50
  • *      Bangkit Cheese 75-80
  • *      Oats Raisin 45-50
  • *      Ariana Rose 45-55
  • *      Tiramisu Cheese 45-50
Tarikh akhir order 21 June 2016
Insyallah dapat 27 June 2016

only COD Taman Melati, Gombak, UM, KL Sentral
special COD Jasin Melaka 2 June 2016

Terima Kasih 

Kids World : Permainan Bayi


Multifunction Baby Walker

  • Material :  High Quality ABS
  • Fungsi : Walker dan scooter
  • Warna : Biru dan Purple
  • Sesuai untuk umur : 1 - 3 Tahun
  • Harga : RM 137
  • Pos : RM 10




Baby Walker and Toy

  • Fungsi : Walker dan Kotak musik bergerak
  • Warna : Biru dan Pink
  • Sesuai untuk umur : 1 - 3 Tahun
  • Harga : RM 88
  • Pos : RM 10



Mickey Minnie Learning Cart

  • Material :  High Quality ABS
  • Saiz : 52 x 42 x 10.5 cm
  • Fungsi : Butang, musik, Walker
  • Warna : Biru dan Pink
  • Sesuai untuk umur : 0 - 3 Tahun
  • Harga : RM 83
  • Pos : RM 10






Lion Baby Walker
  • Fungsi : Color number and quiz work under music mode on Piano
  • Warna : Yellow
  • Sesuai untuk umur : 6 Bulan  - 3 Tahun
  • Harga : RM 126
  • Pos : Free




Wednesday, June 15, 2016

Beli Periuk Noxxa

Tawaran untuk kawan-kawan saya yang ingin rajin memasak untuk keluarga tapi tiada masa dek kekangan masing-masing. Macam saya juga, sekrang sedang menunggu giliran kutu. Tak sabar nak cuba sendiri. Di fasa mak-mak ni memang alat-alat macam ni lah yang menjadi tumpuan. Bnyak sebabnya. Boleh baca disini Kenapa Periuk Noxxa.

Antara review resepi yang boleh dimasak dengan mudah dalam periuk ini dikongsi dalam blog yang terkenal SirapLimau.com

Kepada yang berminat unutk memilikinya whatsup saya 0194305409


Harga Asal RM788
Promosi Raya Periuk Noxxa RM699 (cash)
Kutu Noxxa RM140 x 5 Bulan

Penghantran percuma sehingga depan pintu rumah
Warranty 1 tahun!!



Mohon izin share gamba blog orang :P

Homemade Sushi

Ramadhan 10. Cepat betul masa berlalu. Dalam ketidak sibukan hari ini. Kepala teringat-ingat juadah apa yang nak dijamu untuk berbuka kali ini. Sekali terlintas satu makanan yang ibu sye gemari. Tak sangka ibu pun suka sejak pertama kali cuba. Harganya boleh tahan dan bukan senang didapati. Pasarraya besar seperti Giant, AEON, Tesco aje yang ade.

Saya belajar makan sushi masa belajar di SESERI, yela kawan2 ramai orang KL..dari situ la mereka kenalkan. Masa Outing tau pulang bermalam saya akan beli sushi kat The Mall yang sekarang dah jadi SUNWAY PUTRA Mall.  Pertama kali beli Sushi untuk dibawa balik kampung, ibu minat tapi adik2 sye kureng sikit..So geng sye dengan ibu..

Search di Google rupenye mudah aje nak buat sendiri. Insyallah simpan dulu link blog ini. Ada masa nani sye buat dan share pulak kat sini. Resepi Sushi Mudah


Tuesday, June 14, 2016

Kids World : Apple Quran Murah

Apple Learning Quran

Ini antara permainan Mu'min seawal usianya 1 bulan. Alhamdulillah Apple ni selalu dapat menenangkan Mu'min dikala die susah nk tidur atau nak meragam. Mungkin sebab fitrah baby ni suka kan ayat-ayat suci yang buat jiwa mereka rasa selamat. Memang sangat membantu.

Barangan Mommy, Baby & Kids MBS:
🍎 Apple Learning Quran 🍎

*
Alat permainan/pembelajaran untuk kanak-kanak mempelajari asas doa harian, surah lazim, surah2 pendek, bacaan dalam solat.
Butang 1 : 26 Doa Harian (Doa Tidur, Doa Makan, Doa Mandi, Doa Memakai Baju, Doa Keluar Rumah, Doa Menaiki Kenderaan dan lain-lain doa harian terpilih)
Butang 2 : 16 Surah Lazim (Al-Fatihah, An-Naas, Al-Falaq, Al-Kafirun, Al-Qariah, Al-Kauthar, Al-Ashr dan lain-lain surah terpilih)
Butang 3 : Azan, Bacaan Dalam Solat (dari takbir hingga ucapan salam)
Butang 4 : Nyanyian Nasyid dalam Bahasa Arab (Thanks The Parents, Love Allah and The Messenger, Ramadhan Is Coming dan lain-lain lagu nasyid pilihan)
Butang 5 : Lampu Projektor yang bertukar warna sesuai dijadikan lampu tidur kanak-kanak sambil mendengar alunan ayat-ayat Al Quran


😘 Harga 😘
Rm22/pcs. Pos rm7 semenanjung..



Monday, June 13, 2016

Noxxa Pressure Cooker


Kenapa Periuk Noxxa

  1. Jimat 60% masa memasak terutama untuk ibu-ibu yang anak-anak masih kecil dan perlukan perhatian, yang selalu menerima kunjungan tetamu dan ibu-ibu berkerjaya. 
  2. Nutrien makanan kekal dengan rasa yang enak kerana masa memasak yang singkat memelihara khasiat makanan. Hidangan lebih segar dan sihat untuk seisi keluarga 
  3. Mudah dikemaskan dan mudah dibasuh hanya perlu cuci 1 periuk sahaja. 
  4. Makan sedap setiap malam - nasi arab dan pelbagai jenis nasi dalam masa kurang 10 minit, sup dan pelbagai hidangan yang dimasak dalam masa kurang 30 minit. 
  5. Jimat tenaga jimat wang - Kurang pengunaan gas dan kadar elektirk yang berpatutan 
  6. Masak dengan nyaman tanpa rasa bahang dapur - haba disimpan dan mengekalkan haba masakan dalam periuk. Tidak perlu tunggu, hanya selaraskan pasa masa dan fungsi yang sepatutunya 
  7. Suami pun rajin memasak - bila teknologi dah moden, suami pun ringan tulang menolong 
  8. Boleh sediakan stok makanan untuk tempoh masa lama - fungsi tekanan tinggi yang menghapus kuman dan bakteria untuk menjadikan makanan lebih tahan lama.

Harga Asal RM788
Promosi Raya Periuk Noxxa RM699 (cash)
Kutu Noxxa RM140 x 5 Bulan

Penghantran percuma sehingga depan pintu rumah
Warranty 1 tahun!!

PM Segera 0194305409

Kids World : Learning toys untuk anak-anak

Fun Literacy Game

  • Dilengkapi cube plastik A-Z
  • Terdapat flash card untuk simanja mengenal pasti objek dan seawal usia 2 tahun
  • Dapat belajar sambil bermain
  • Melatih kinestatik moto anak-anak
  • Datang dalam pelbagai warna
  • Harga Murah RM29 Sahaja tidak termasuk pos.





100pcs Wooden Block

  • Material :  Wood
  • Fungsi : Learn ABC, shape, and color
  • Warna : Colourful
  • Sesuai untuk umur : 1 - 4 Tahun
  • Harga : RM 55
  • Pos : FREE

 Digital Home A

  • Material :  Wood
  • Size : 12 x 20 cm
  • Fungsi : Learn color, shape, number and clock
  • Warna : Colourful
  • Sesuai untuk umur : 6 Bulan  - 2 Tahun
  • Harga : RM 46
  • Pos : RM8


ABC Wooden Block 48pcs
  • Material :  Wood
  • Size : (cube) 3 x 3 x 3 cm
  • Fungsi : Learn ABC, 123
  • Warna : Colourful, nono toxic paint
  • Sesuai untuk umur : 2+ Tahun
  • Harga : RM 30
  • Pos : RM8