• Soleh Solehah

    Bersangka baik pada takdir Allah itu natijah daripada Tauhid yang kuat.

  • Cinta Allah

    Cinta selain Allah akan membelenggu diri. Jalan keluarnya ?

    Cintailah Allah dan cintailah segala dan semuanya kerana Allah.

  • Akhirat yang Abadi

    'Sesungguhnya pendengaran, penglihatan dan hati, semuanya itu akan dimintai pertanggung-jawaban.

    (Al-Isra :36)

Wednesday, December 12, 2012

TAQWA

Alhamdulillah rase lega dan tenang apabila selesai Viva Final Year Project ( FYP ) awal tengah hari tadi. 2 soalan yang diajukan oleh internal examiner juga dapat dijawap dengan baik (^_^)v. Alhamdulillah Allah bantu lembutkan hati examiner daripada tanya soalan yang tak mampu dijawap. Kini tiba masa untuk menyiapkan final report yang perlu dihantar 19 Desember nanti. All the best all!! Pecutan terakhir...

Employee Benefits

Hari ini 12.12.12 class Human Resource Managemant (HRM) diteruskan lagi dengan tajuk baru; feadah @ kelebihan untuk pekerja. Persoalanya, yang mana lebih utama bagi seorang pekerja.. antara jumlah gaji bulanan atau faedah tambahan seperti pembiayan perubatan, bonus, alaun dll ? For me both of this aspect are equally important. That is why, most of UTP graduate put their high hope and expactaion to be with Petronas. Otherwise, Petronas would be our benchmark .It is either you work with Petronas, or company that offer same amount as offered by Petronas..or company that offer you higher than what have been offered by Petronas. So, it's actually all about money and satisfactions.

But, there is another big thing that shock the entire class. A financial transcript belong to one of Malaysian citizen where I should not mention his name and his company [not Petronas]. Basic salary for a year is RM600 000, bonus RM300 000 with car and many other allowances enable him to gain more than RM1 000 000 per year. Alhamdulillah murah rezekinye...my classmate said, he deserve it for all the pressure that he has as decision maker. I'll would agree on that, because those people who rich and success in their life had actually  learned and worked so hard to be at that level of achievement. In fact, this person that I could not mention his name is already at the [quite] old age..to indicate that he actually strive hard throughout his life for this.

"Semoga dia banyak bersedekah" I told to a friend next to me..and she smile

After few second...she said this

"Kadang-kadang kesian kat makcik cleaner yang susah2 ni, diorang bukan tak nak belajar tapi xde duit.." smile and nod my head.

It's true. The gap between rich and poor are getting higher. In UTP for example some of them are quite old to perform all the housekeeping task. When we ask, why she still working.. most of them admit that their family's income are not enough for monthly expenses even the whole members in the family are working...high cost of leaving no option, need to work hard for money..need to wake up so early in the morning and return home late at night.   Just can't imagine how happy there are if they receive salary as high as what we've seen on the transcript.

Begitulah kehidupan. Tidak salah mengumpul harta dan kekayaan..tetapi bukan menjadikanya Tuhan mengantikan ALlah. Jika jadi orang kaya, jadilah yang pemurah dan selalu bersedekah kepada yang fakir miskin. Mudahkan urusan orang lain dan telus dalam pekerjaan. Menjaga kebajikan pekerja dan tidak sekali-kali mendekati perkara mungkar seperti rasuah, pecah amanah dan pelbagai lagi. Sentiasa dahagakan ilmu, ilmu dunia menjadi kepakaran ilmu akhirat manjadi rujukan. Tidak sombong dan takbur kepada Allah dengan meninggalkan suruhanya dan melakukan laranganya.

Jika ditakdirkan kite berpendapatan rendah..Jadilah pekerja yang amanah dan dedikasi. Tidak berdendam dan bersangka buruk kepada orang lain. Sentiasa membersihkan hati dari penyakit hati dan syak. Mendidik diri menjadi hamba yang taat pada Allah. Rendah hatinya, tebal sabarnya dan besar pula semangatnye. Kuat semangat juang dan tidak kenal erti putus asa. I'allah tiada yang dapat membezakan manusia melainkan TAQWA

Sesungguhnya orang yang paling mulia diantara kamu disisi Allah ialah orang yang paling taqwa diantara kamu. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui lagi Maha Mengenali. (Al-Hujuraat 13) 

Sesungguhnya Allah tidak melihat kepada zahir kamu, dan tidak pada rupa kamu, akan tetapi melihat hati, dalaman, keikhlasan kamu. (Hr Muslim)

Thursday, December 6, 2012

CINTA

Tiang-tiang besar dan bangunan jam

Kepala singa disisi kerusi

Who is this??
Dunia tanpa sempadan. I'm currently at Segi Collage Damansara for Dis. Rupt Competition. Cuci mata dan cuci jiwa :). Nice place, feel like I'm in Rom. No lie, refer to the above pictures. Just presented my project yesterday but unable to proceed to the final battlefield this Friday ( T.T ). No worries, another battlefield is coming. Wait for me viva. Feel like going home now. It's fruits season..

"bile along nak balik amik rambutan ni, dah banyak dah"
"ibu pos laju je...(^^)v"

Cerita yang seterusnya, berkisar tajuk hangit which is CINTA. I'm now 22 years old, maka saya telah layak bercerita tantang tajuk ini...malu (-_-)''....Tapi setelah termenung sejenak, rasenya perkataan CINTA tu seolah-olah berat dan susah untuk diperkatakan, maka kite mudahkan bahasa dan kite berikan ia nama baru iaitu KASIH SAYANG. Adik-adik 18 tahun ke bawah pun boleh bace ape akak nak kongsi kali ini.

Apakah tanda-tanda orang kasih pada kita?? Sesetangan orang akan kata, Dia selalu tanya ape kite buat, makan ape, buat ape, pakai ape, dah tido ke, sihat ke; macam pasangan yang bercinta..Orang lain pula akan kata, Dia jage kite, bagi kite keperluan yang cukup, makanan, pakaian dan tempat tinggal; macam ibu bapa kita..Ade juga orang kate, Die bagi kite hadiah, bunga dan kek yang kite suka pada hari lahir kita; macam sahabat karib kite...Persoalanye mengapa perlu susah payah begitu?? Bazir masa untuk bertanya perkara-perkara rutin, buang duit untuk memberi benda-benda yang kite sendiri perlu...so why must we do all those things?? 

Sebab kite sayang die, ingatan kite sentiasa padenye. Kite mahukan kebahagiaan dan kegembiraan padenya. Kegembiraan die adalah kegembiraan untuk kite. Kesedihan mereka adalah kesedihan pade kite, boleh jadi kite yang akan menangis dahulu sebelum die sebab kite merasai apa yang dirasainye lebih dari yang sebenarnya dia rase. Which mean kite sedih pade dirinya dan kite sedih pada apa yang menimpanye..paham ke?? double sadness .


Ape pula tanda kite sayang pade seseorang?? saye kate, same je...bagi hadiah, tanya khabar, ambil berat dan ingat die sentiasa jika mampu...soalan yang sama ditanya, bagaimanakah cara membuat seseorang itu mengingati kamu sentiasa?? Mudah!! Kalau die dah sayang die kemana dan dimana pun kite akan dingati...macam kate hafiz dan Dato' Siti ni..


Ku percaya kemana pun kau berjalan 
Suara cinta menuntunmu kepadaku 
Kerna bila cinta sudah bersemadi 
Takkan terpisah hati 

Demi cinta dalam hatimu 
Ku yakin engkau untukku 
Meski jejak pisahkan kita 
Cintakan bawa kembali padamu


Begitulah Dia ALLAH. Allah tidak perlu tanye kite buat ape dan makan ape, sebab Dia tahu semua..Allah tidak memberi beri makan dan pakai sebagaimana ibu dan ayah kite beri, tapi Allah beri lebih dari itu..Allah beri udara yang kita sedut setiap hari, tanah yang kita pijak setiap hari dan hujan sebagai sumber air kite. Allah tidak memberi kite hadiah, bunga pada hari lahir kite atau waktu convo kite atau ketika walimah kite, tapi Allah beri sesuatu yang lebih bermakna dari itu..Allah beri nyawa pade kite untuk kite raikan hari bahagia tersebut, Allah beri kite sahabat yang sama-sama berkongsi bahagia bersama kite. Allah beri kesihatan pada kite untuk bergembira.

Tapi, semua itu Allah bagi pade semua manusia...Apa istimewanya kite pada pandangan Allah jika semuanya dilayan sama????...Allah Maha Adil, cuma harus difahami bahawa Adilnya Allah bukan "pukul rata"...Adil Allah itu ada pade tempatnya, betul dan tepat pada masanya. Allah tidak menetapkan jangka masa hidup manusia sama, Allahyarhamah nenekanda ana 63 tahun  dan Allahyarham ayahanda ana 59 tahun. Adik ketiga ana 2 bulan dalam kandungan..ana 22 tahun masih hidup lagi dibumi ini...lain bukan!! Semua orang berbeza dan semua orang adalah istimewa disisi Allah. Maka rasainye dan hargai (^_^)v kasih sayang ALLAH.