Thursday, December 6, 2012

CINTA

Tiang-tiang besar dan bangunan jam

Kepala singa disisi kerusi

Who is this??
Dunia tanpa sempadan. I'm currently at Segi Collage Damansara for Dis. Rupt Competition. Cuci mata dan cuci jiwa :). Nice place, feel like I'm in Rom. No lie, refer to the above pictures. Just presented my project yesterday but unable to proceed to the final battlefield this Friday ( T.T ). No worries, another battlefield is coming. Wait for me viva. Feel like going home now. It's fruits season..

"bile along nak balik amik rambutan ni, dah banyak dah"
"ibu pos laju je...(^^)v"

Cerita yang seterusnya, berkisar tajuk hangit which is CINTA. I'm now 22 years old, maka saya telah layak bercerita tantang tajuk ini...malu (-_-)''....Tapi setelah termenung sejenak, rasenya perkataan CINTA tu seolah-olah berat dan susah untuk diperkatakan, maka kite mudahkan bahasa dan kite berikan ia nama baru iaitu KASIH SAYANG. Adik-adik 18 tahun ke bawah pun boleh bace ape akak nak kongsi kali ini.

Apakah tanda-tanda orang kasih pada kita?? Sesetangan orang akan kata, Dia selalu tanya ape kite buat, makan ape, buat ape, pakai ape, dah tido ke, sihat ke; macam pasangan yang bercinta..Orang lain pula akan kata, Dia jage kite, bagi kite keperluan yang cukup, makanan, pakaian dan tempat tinggal; macam ibu bapa kita..Ade juga orang kate, Die bagi kite hadiah, bunga dan kek yang kite suka pada hari lahir kita; macam sahabat karib kite...Persoalanye mengapa perlu susah payah begitu?? Bazir masa untuk bertanya perkara-perkara rutin, buang duit untuk memberi benda-benda yang kite sendiri perlu...so why must we do all those things?? 

Sebab kite sayang die, ingatan kite sentiasa padenye. Kite mahukan kebahagiaan dan kegembiraan padenya. Kegembiraan die adalah kegembiraan untuk kite. Kesedihan mereka adalah kesedihan pade kite, boleh jadi kite yang akan menangis dahulu sebelum die sebab kite merasai apa yang dirasainye lebih dari yang sebenarnya dia rase. Which mean kite sedih pade dirinya dan kite sedih pada apa yang menimpanye..paham ke?? double sadness .


Ape pula tanda kite sayang pade seseorang?? saye kate, same je...bagi hadiah, tanya khabar, ambil berat dan ingat die sentiasa jika mampu...soalan yang sama ditanya, bagaimanakah cara membuat seseorang itu mengingati kamu sentiasa?? Mudah!! Kalau die dah sayang die kemana dan dimana pun kite akan dingati...macam kate hafiz dan Dato' Siti ni..


Ku percaya kemana pun kau berjalan 
Suara cinta menuntunmu kepadaku 
Kerna bila cinta sudah bersemadi 
Takkan terpisah hati 

Demi cinta dalam hatimu 
Ku yakin engkau untukku 
Meski jejak pisahkan kita 
Cintakan bawa kembali padamu


Begitulah Dia ALLAH. Allah tidak perlu tanye kite buat ape dan makan ape, sebab Dia tahu semua..Allah tidak memberi beri makan dan pakai sebagaimana ibu dan ayah kite beri, tapi Allah beri lebih dari itu..Allah beri udara yang kita sedut setiap hari, tanah yang kita pijak setiap hari dan hujan sebagai sumber air kite. Allah tidak memberi kite hadiah, bunga pada hari lahir kite atau waktu convo kite atau ketika walimah kite, tapi Allah beri sesuatu yang lebih bermakna dari itu..Allah beri nyawa pade kite untuk kite raikan hari bahagia tersebut, Allah beri kite sahabat yang sama-sama berkongsi bahagia bersama kite. Allah beri kesihatan pada kite untuk bergembira.

Tapi, semua itu Allah bagi pade semua manusia...Apa istimewanya kite pada pandangan Allah jika semuanya dilayan sama????...Allah Maha Adil, cuma harus difahami bahawa Adilnya Allah bukan "pukul rata"...Adil Allah itu ada pade tempatnya, betul dan tepat pada masanya. Allah tidak menetapkan jangka masa hidup manusia sama, Allahyarhamah nenekanda ana 63 tahun  dan Allahyarham ayahanda ana 59 tahun. Adik ketiga ana 2 bulan dalam kandungan..ana 22 tahun masih hidup lagi dibumi ini...lain bukan!! Semua orang berbeza dan semua orang adalah istimewa disisi Allah. Maka rasainye dan hargai (^_^)v kasih sayang ALLAH.

Share:

2 comments: