Friday, January 22, 2010

masa masa yang meletihkan

Salam

Ana xberhajat untuk bercerita panjang sebab ade 230 sijil yang perlu di print hari ini, sepatutnye ana dah mula print semalam tapi keadaan internet yang tenat melumpuhkan gerak kerja ana ni, alhamdulillah sebagai head unit SFNB (yang uruskan cenderahati dan makanan) ana belajar byk sangat benda, daripada xthu nak tempah makanan untuk 200 orang sekarang boleh kate reti sikit, tempah2 cenderahati pun dah boleh setel tinggal sijil je belum setel...pelik ana ni : orang update kerja kat dalam meeting ana update kat blog...xpela sebagai sharing pengalaman hari-hari yang memenatkan ana sepanjang berada di utp ni

Sebelum ana balik ana dah berfikir dalam bas tajuk2 yang akan ana tulis dalam blog ni tapi , malang tidak berbau ana ni mungkin xpandai nak manage mase sendiri, jadi blog ini pun tinggal sepi...dah la transform jadi pink..ini pun sebab kunci ana tertinggal dalam bilik , kene tunggu office bukak nak pergi ambil kunci spare..semantare tunggu ni ana pinjam laptop haousemate ana...alhamdulillah ade juga benda yang nak buat semantare ni

Pagi tadi ana share tentang ALLAH al-Mujib dengan adik MAS (minggu aluan siswa = baru masuk) ...mase hari 1st masuk tu saff solat subuh ade jugak dalam 5 6 dah ujung MAS ni tinggal 2 je..xpe la kesian adik2 letih nk jalan g surau kot, sebab malam-malam tidur lewat, practice tuk oft-taking arini..

Allah al-Mujid tu maksudnye allah yang maha meraikan ..meraikan ape??kenduri??ulang tahun??...meraikan doa hamba die atau lebih mudah untuk difahami ialah yang maha memakbulkan doa...jadi takde istilah doa tidak dimakbulkn..pasan ana pde diri sediri pade antum dan adik2 MAS kite kene yakin doa kita ini allah dengar..jika allah makbulkan itu ertinnya allah sayang kite..jika allah x memakbulkan doak kita itu ertinya allah merancang sesuati yang lebih baik untuk kite jadi bila allah merancang untuk kite, maknenya allah sayang kite x???...firman allah dalam surah 2;216

"Diwajibkan keatasmu berperang padahal itu tidak menyenangi kamu. tetapi boleh jadi kamu tedak menyenagi sesuatu padahal ia baik unutk kamu dan boleh jadi kamu manyukai sesuatu padahal itu tidak baik untuk kamu.Allah maha mangetahui sadang kamu tidak mengetahui"

Secara logik akalnya pastilah allah tu sayang kite, kalau Die biarkan kita ?? barulah kite di kira rugi kerana allah jauh dari kita..realitinya kita sebagai manusia akan merancang sesuatu yang baik untuk orang yang kite sayang .. betul x?? yang penting dalam berdoa tu kite kena yakin hanya allah sahaja yang boleh tolong..xde sebab lain, xde tuhan lain @ xde sesuatu yang lain yang boleh selesaikan masalah kite..kerana semua perkare itu belaku hanya dengan izin allah..sekalipun kita makan untuk kenyang tu pun allah yang bagi kenyang, jika makan tu hanyalah asbab kita kenyang, jika allah xbagi nikmat kenyang tu ,kita makan banyak mane pun tetap xkan rase kenyang.

Dalam sebuah hadis yang ana baca daripada buku "seni menikmati ujian karangan Hani Saad Ghunaim" tapi ana xingat riwayat siape (nAnti antum beli buku tu n cek ye)ana nak cepat ni ,kalu salah boleh komen disini "orang yang paling lemah adelah orang yang paling susah berdoa"
dan kite sendiri i'allah sedia maklum Allah sangat cinta pada orang yang kembali merayu dan mengadu padeNya...

I'allah itu sahaja yang sempat ana kongi bersama,maaf atas kekurangan post in,masalah ejaan atau ayat yng tidak puitis atau apa2 sahaja..yang baik itu dari allah dan yang buruk itu jua dari Aallah tapi disandarkan pada diri ana yang lemah ...ana nak g office ambil kunci ni,doakn office dah bukak ae..letih asyik naik turun tangge..bile utp nak buat lif???

wallahu alam
Share:

0 comments:

Post a Comment