Thursday, May 27, 2010

Kedaulatan Negara

Assalamualaikum w.b.t

Dikesempatan mase yang sedikit ini, ingin sekali ana menyuarakan kebimbingan ana berkaitan 3 isu yang melanda negara baru-baru ini . Isu pemberian lesen judi bola sepak , penjualan hak milik tanah KTMB di Singapura dan penyerahan dua blok petroleum di Sarawak kepada Brunei.

Berdasarkan beberapa laman web berita yang ana lawati hampir setiap pagi termasuklah utusan, berita harian, malaysiakini dan harakah . Sehingga hari ini ana gagal menemui sebab yang releven dan kukuh mengapa ketiga-tiga perkara ini berlaku. Ana juga gagal menyelami pemikiran pihak kerajaan dan Pedana Menteri sendiri untuk memahami kebaikan dan kelebihan yang negara perolah hasil daripada ketiga-tiga isu ini.

Mungkin kerajaan patut perjelaskan lagi manfaat yang diharapkan daripada tindakan ini secara terpeinci dengan kenyataan rasmi daripada pihak-pihak yang bertanggungjawap. Hal ini penting jika pihak kerajaan merasakan mereka masih perlukan sokongan rakyat dengan cara membentangkan dan tunjukkan kepada seluruh rakyat Malaysia bahawa semua usaha-usaha ini adalah untuk kebaikan negara dan bukan seperti yang dicanang-canangkan oleh pihak pembangkan dengan bukti yang sahih.

Sangkal semua ulasan dan dakwaan pihak pembangkan yang menimbulkan keraguan dan melunturkan tahap kepercayaan rakyat kepada negara. Mungkin jika ditanye kepada makcik pakcik dikampung-kampung mereka semestinye menyambut baik usaha kerajaan, namun bagi mereka yang terdedah dengan pelbagai berita daripada pelbagai media masa seperti ana, kami melihat ada pihak yang cuba melarikan diri daripada memberi penjelasan berkaitan isu ini.

Ana bukan nak mengajar kerajaan tetapi hanye menyuarakan pendapat dan harapan supaya tidak ada pihak yang berburuk sangka terhadap pihak lain tanpa usul periksa. Mungkin idea ahli parlimen Shah Alam , Khalid Samad supaya ditubuhkan satu suruhanjaya diraja wajar dilaksanakan supaya rakyat dapat berfikir dan membuat keputusan dengan adil.

wallahualam


Share:

4 comments:

 1. sokong..
  1st..sebagai anak Johor, agak marah arr bila tanah KTMB tu tgadai coz tanah tu sangt2 strategik n Singapore tu, tanah dia bila dah terlpas, jgn harap next time dapt lg coz sangt2 mahal

  2nd..sapa yg anak jati Sabah, mesti marah gak coz tanah air kena settle macm gtu je..

  ReplyDelete
 2. ana sebagai anak jati melaka [xde kaitan]
  merangkap anak watan Malaysia bimbang
  mase depan negare ni..

  baru-baru ini berita tumpahan minyak di johor
  ape yang ana terfikir bila bace berita tu...ana takut azab allah menimpa sedikit demi sedikit..
  xsemena-mena kerajaan terpaksa membelanjakan beribu-ribu lagi duit untuk membersihkan tumpahan tersebut.mungkin ibrah kemalangan itu ialah Allah beri beri supaya kite sentiasa beringat.

  "Dan tiap-tiap umat mempunyai ajal[batas waktu]; maka apabila ajalnya tiba, mereka tidak dapat meminta penundaan atau percepatan sesaat pun"
  [al-a'raaf:34]

  ReplyDelete
 3. Semua musibah itu hakikatnya untuk mengingatkan semua(pemimpin dan rakyat jelatanya) agar kembali mentaati perintah Allah...

  "Dan sesungguhnya Kami telah mengutus (rasul-rasul) kepada umat-umat yang sebelum kamu, kemudian Kami seksa mereka dengan menimpakan kesengsaraan dan kemelaratan supaya mereka memohon kepada Allah dengan tunduk merendah diri." (Surah al-An'am 6:42)

  ReplyDelete
 4. ye betul2..
  Allah tidak ciptakan sesuatu dgn sia-sia [robbana maholaq thahaza batila]

  ReplyDelete