Tuesday, March 5, 2013

Ilmu Allah itu Luas

"do you have any plan to further study?"
"yes, i do..but maybe after several years in the industry..."

"your English is quit good and fluent, we have several candidate who can't even speak..."
"not really, still need improvement.."

"you travel all the way from Melaka?!"
" ^_^ ...(dah biase en bos) "

"do you learn this during your study?"
"yes, 2nd year subject"
"wa..strong memory, you still remember.."
"^_^... (sebenarnya dapat soalan bocor dan dah prepare)

Hari ini interview ketiga yang santai dan cool. Siap dapat pujian dari panel lagi ^^. Pengalaman interview ni macam-macam. Ade yang tanya hal-hal teknikal ade yang tanye general. Yang teknikal SQL, HTML, XML, XHTML, PHP, .net semuanya dikeluarkan, immediate orally. Tidak pernah ana jangka ana akan alami interview seteknikal ini, tapi inilah sebahagian ilmu yang sebenarnye akan digunakan semasa kerja nanti.Yang general pula, tanye soalan bukan main tinggi, ilmu bisness dan corporate segala bagai, critikal thinking and out of box dan macam-macam lagi.

Situasi selepas interview pun pelbagai, interview pertama ana kelua dengan perasaan yang tak menarik, sedih dan lemah..termenung lama mengingati sesi interview yang agak merapu. Interview kedua, keluar tanpa sebarang perasaan...senang je interview ni..Interview ketiga, happy..boss ni baik dan sopan, paling best sakali boleh pula tawar-menawar gaji..sayang, vacancy hanya satu..persaingan sengit..we'll see how..Next destination Bangsa I'allah...bak kate orang

"ape salahnya melabur untuk masa depan"


Ilmu Allah itu luas, ilmu interview pun salah satu cabang ilmu..bile ade interview ni, barulah ana hargai ilmu-ilmu yang ana pelajari di kampus dulu. Apabile disemak dan dirujuk kembali, rupa-rupenye ape yang dipelajari zaman bergelar mahasiswi dahulu tidaklah sesusah mane pun. Salah sendiri yang tidak mahu mencuba dan berusaha. Sepatutnye jika kita nak kite akan usaha sedaya upaya untuk memperolehnya. Berusaha untuk memahami dan mempraktikannya. Tidak hanya mengharapkan keputusan yang cemerlang di atas kertas A+ 3.5, 3.7 4.0. Yang pentingnya adalah ikhlas dalam menuntut ilmu. Baru berkat.

Macam kite kat bumi ni, walaupun sementara tapi tetap wajib mengimarahkannye mengikut syariat Tuhan. Perlukan makanan, minuman dan wang membeli keperluan harian. Bile perlukan wang, maka kite perlukan kerja, kite perlu pass the interview....bukan kerja dan duit itu Tuhan tetapi ianya wasilah menghadap Tuhan.
Faham ke?? xpe..


Share:

0 comments:

Post a Comment