Friday, June 24, 2016

Bayi cirit birit, muntah dan demam

Minggu lepas kami sekeluarga menghabiskan masa di HKL. Ujian Allah di bulan Ramadhan. Mu'min muntah-muntah pada hari Jumaat. Semua apa yang masuk dalam perut semua keluar balik. Kesian sangat, dia nak makan dan nak susu sebab lapar, tapi bila masuk aje makanan dan susu 10 minit kemudian Mu'min akan muntah. Malam tu mula cirit birit, air dan lendir aje yang keluar. Kami bawa ke klinik berdekatan. Dr bagi ubat tahan muntah, katanye mungkin sebab tekak dia pahit dan dia demam. Ok, so kami balik dan beri dia ubat tahan muntah. Hasilnya tetap sama, muntah. Tapi alhamdulillah malam itu die boleh tidur cuma xnyenyak. Lapar gamaknye.

Sabtu pagi kami cuba bagi die susu, dan nasi tapi muntah juga. So kami pun terus bawa dia ke HKL, klinik pesakit luar. Dr pun tahan ward. Tapi alhamdulillah die dah mula boleh makan tanpa muntah alhamdulilah so kami jangkakan petang mungkin boleh keluar :P . Di ward Dr masukkan drip n bg air. Lemah dan tidur aje die sepanjang hari. Kami kene bermalam disini sebab suhu badannya tinggi so Dr takut ade jangkitan virus or bakteria bahaya. Malamnye Mu'min makin kerap buang air, air dan lendir sahaja. Nurse awal-awal dah pesan untuk bagi sample najis, tapi saya xsempat sebab kalut dengan anak yang dan lemah dan merengek setiap kali nak cuci najis die.

Pagi Ahad tu baru sempat hantar 2 sample najis. Badan Mu'min masih demam, so kami hanya dibenarkan pulang esok. Bile Dr datang pantau saya pun tanye. So dipendekkan cerita akhirnye tahulah kami yang Mu'min Rotavirus Positif. Dr dah pesan gejala ni akan amik masa untuk pulih. Dari situlah kami mula membaca pasal Rotavirus dan pelbagai perkara berkaitan kesihatan seperti prebiotik dan probiotik.Rujikan

Keperluan Vaksin Rotavirus dan Hukum Pengambilan
Prebiotik dan Probiotik dari Al - Manna
Pengalaman menggunakan Al-Manna
Share:

0 comments:

Post a Comment