Wednesday, June 29, 2016

Hiburan Hujung Minggu

Saya bukan peminat filem Korea malah masa zaman belajar dulu saya pandang slek je dekat kawan-kawan yang suka tonton filem Korea. Pada saya ianya buang masa dan tiada manfaat.

Saya pernah bersembang dengan seorang kawan, peminat tegar filem korea. Separuh storage laptopnye diisi dengan filem dan pelbagai drama Korea. Katanye filem korea ini banyak memberi pengajaran yang boleh diambil iktibar dalam kehidupan. Katanya lagi cerita Korea memang banyak cerita cinta tapi bnyak juga cerita yang bertema kekeluargaan dan kemasyarakatan. Yang ini yang biasanya banyak terselit pengajaran yang baik.

Pada masa itu saya hanya mengangguk, dalam hati menafikan dan menganggap itu mungkin alasan aje nak layan cerita Korea. Pemikiran sempit saya ketika itu..

Tapi baru-baru ini sejak TV9 perkenalkan slot Saranghea saya secara unplanned sempat menonton beberapa filem Korea. Dari situ saya bersetuju dengan pendapat kawan saya bahawa, jika dibandingkan dengan filem Asia and Hollywood, cerita Korea banyak memberi pengajaran, jalan ceritanta lebih realistik dan lesson learn nya membuka mata.Twilight Gangster. Ini cerita korea kedua yang saya tonton. Yang pertama sya xingat tajuk. Sangat menarik. Cerita warga emas yang dihimpit pelbagai masalah, kewangan, keluarga dan kesihatan. Apa yang saya perasan, watak-watak jahat dalam cerita Korea selalunye tidak seperti drama Melayu yang diselubungi sifat hasad sengki, sombong dan dendam. Tapi dalam cerita Korea keadaan dan kehidupan yang memaksa mereka jadi jahat. Sebagai contoh kesusahan hidup, kemiskinan dan masalah penerimaan dalam masyarakat.

Sekian.
Share:

0 comments:

Post a Comment