Wednesday, April 4, 2018

Sambal Belacan Tidak Lumat

Kisah dibangku sekolah

Saya dan adik selalu tertanya-tanya atau lebih kurang macam merungut knape sambal belacan ibu tidak ditumbuk betul-betul. Kepingan cili besar sehingga berupaya menyelimuti 1 ke 2 gigi dalam satu masa. Iya MENYELIMUTI. Jadi bahan jenaka kami adik beradik, cili selimut gigi. Kami rahsiakan dari ibu gelaran tu, bisik-bisik aje. Tapi bile ibu tahu, ibu pun tidak kecil hati, ibu pun gelak sekali.

Bila kami ade di rumah ibu akan suruh anak-anak daranya yang tumbuk sambal belacan. Pandai ibu pancing hati kami. Ibu kata kami tumbuk lumat, halus.. Kembang semangkuk hati, terus tumbuk dengan tekun. Hasilnya selalu tidak mengecewakan ibu.


Setelah sekian lama kisah itu, saya pun terfikir, rasanya macam tahu mengapa ibu tak tumbuk sambal belacan lumat dan halus macam kami tumbuk. Mungkin pengalaman dan pandangan orang lain berbeza, tetapi jike menurut hati dan pengalaman sendiri, saya rasa kerana faktor MASA. Ibu seorang suri rumah, tetapi bukan suri rumah sahaja. Beliau juga tukang jahit yang berpengalaman. Mengambil tempahan pelbagai jenis baju.

Semasa kami sekolah, ibu perlu membahagikan masa untuk menguruskan kerja-kerja rumah, mengambil dan menghantar anak-anak sekolah dan menjahit. Semingggu sekali ke pasar untuk membeli keperluan dapur, sebulan sekali akan ke pejabat pos mambayar bil-bil, juga perlu menaiki bas untuk ke bank di pekan Bahau untuk membayar pinjaman rumah dan kereta. Petang-petang akan turun ke halaman rumah untuk menyapu sampah dan daun-daun kering sekitar rumah. Sekali sekala ibu juga yang memikul tong racun untuk meracun rumput sekitar rumah.

Bila hari hujan, ibu cepat-cepat keluar menadah air di hujung-hujung atap rumah. Bersedia dengan berus dan gayung. Apabila kelihatan hujan turun betul-betul lebat, ibu keluar memberus lantai simen keliling rumah. Menyental lumut-lumut hijau di longkang-longkak luar rumah. Dan rutin ibu yang masih kekal sehingga kini masih tidak ditinggalkan adalah menyiram setaman pokok bunganya.

Anak yang banyak kerenah seperti saya ketika itu mempertikaikan mengapa tidak boleh halus..bukankah itu perkara yang mudah sahaja..tumbuk lama sikit maka lumat la sambal tu..

Apa yang nak saya ceritakan ini ye?? tadi pasal sambal belacan, masuk kepada cerita ibu sebagai suri rumah, balik kepada sambal...

Sebenarnya nak cerita yang saya akhirnya dapat menyelami perasaan dan melalui sendiri fasa 'sambal belacan tidak lumat' itu. Fasa yang apabila diri sendiri dah lalui baru tahu bahawa itu fasa yang sangat sibuk bagi seorang wanita bergelar ibu. Mengurus rumahtangga, suami, anak-anak yang sedang membesar dan menyediakan keperluan harian seisi keluarga.

Fasa yang menuntut jiwa yang paling ikhlas dalam memberi khidmat bakti kepada keluarga. Masyallah, terima kasih sahaja tidak cukup. Allah Maha tahu, maka ditetapkan bahawa berbakti kepada orang tua itu hukumnya adalah WAJIB. Ibu dan Bapa!! keduanya sama penting. Kerana anak-anak saya bertuah punyai ayah yang sedia menggalas sebahagian (kadangkala hampir semua) tugasan seorang ibu dalam mengurus rumahtangga.

Untuk ibu saya, ibu berhak dilayani lebih daripada seorang permaisuri. Tidak wajar hatinya terluka oleh perbuatan hatta kata-kata anak-anak. Juga arwah ayah yang membanting tulang menafkahi kami. Butuh doa anak-anak soleh.

"Dan rendahkanlah dirimu terhadap mereka berdua dengan penuh kesayangan dan ucapkanlah: "Wahai Tuhanku, kasihilah mereka keduanya, sebagaimana mereka berdua telah mendidik aku waktu kecil". Isra' - 24

Dan kisah sambal belacan saya tadi... Yang penting rasa, cukup cili, belacan dan asam limau. siap!Share:

0 comments:

Post a Comment