Friday, November 20, 2009

TAHNIAH


Terima kasih kepade semua yang mengingati hari lahir ana,yang bg hadiah,tq BITS dgn pos yang panjang dan berderet2 , sahabat seperjuangan UPSIDEDOWN (berkat hari lahir dapat jugak join gg), syukran kepada yang wish kat facebook, kat friendster , thanks jugak pade yang post lagu bestday mira dan lain2, pos gambar2 kak.ab kak.shida, yang mesej seawal 12 mlm (tapi ana dah tido),kawan2 lame kat sekolah rendah n sekolah menengah dulu, arigatok kepade haousemate yang masak macam2 tuk buka puase semalam(kenyang sgt!!), sori sebab lauk semalam xjadi sgt asam jawe terlebih(tapi tetap kenyang) ,


Grasais to ibu ayah adik-beradik yang call pagi2 lepas subuh je dapat call dari ibu (sebab ayah dapat kredit bonus hari jadi>>free) TERIMA KASIH kepade ibu sebab sudi lahirkan along..alhamdulilah ana beruntung jika nak dibandingkan dgn bayi2 yang ditiggalkan oleh ibunya dalam tong sampah ditepi surau,masjid ,dicampak dalam parit atau sungai ,dibalut dalam plastik dan di sumbat dalam lubang tandas...di letekan dalam kotak dan dibiarkan di kawasan pembuangan sampah...ana malah kita semua yang masih bernyawa sekarang terlalu beruntung ,sudah la di besarkan, diberi makan dan pakai , di beri pendidikan malah di sayangi lagi tanpa batasan, sepatutnya yang harus di ucapkan tahniah bukanlah ana tetapi insan yang mulia yang ana panggilnya IBU .


sahabat pembaca sekalian biar pun mereka yang kita gelar IBU ini masih di dunia atau pun telah menghadap ilahi,ingatlah kerane merekalah kita semua dapat apa yang kita ada hari ini, kerana kasih sayang merekalah kita semua selese pada hari ini ,dan kerana susah payah merekalah kita semua merasa untuk pegang segulung ijazah kelak...kerana kini kita sendiri menjadi saksi bagaimana bayi yang lahir kedunia kudus tanpa dosa tidak semuanya mandapat nikmat seperti yang kita rasa kini...biar pun segelintirnya tidak mewah dengan kekayaan tetapi mewah dengan kasih syang itu juga sudah memadai, kerana ada saudara kita,biar pun masih bernyawa sehingga kehari ini tetapi tidak ditemani ibu atau bapa, tandus kasih sayang dan ada juga yang mewah hartanya tetapi miskin nilai ksih syang ibu bapa..

namun sahabat pembaca sekalian,siapa kita tanpa ibu dan siapa ibu tanpa penciptanya ... dunia ini terlalu hina untuk ditangisi kerana perjalanan kita buka hanya terhenti disini, akhirat kelak kita akan dibangkitkan menghadap pencipta yang bukan sahaja mencipta kita malah pencipta alam semestar raya ini ... kelak kita akan disoal , apa yang telah kita perbuat sepanjang usia kita, amalan apa yang telah kita lakukan , sumbangan apakah yang kita berikan selama hidup kita didunia...kelak akan ditayang semua amal kebajikan kita , adakah kita sudah bersedia???muhasabah ini untuk diri ana sendiri, juga dikongsi kepada sesiapa yang sudi membaca... kerana diri ini bukanlah orang yang selayaknye untuk menilai insan lain..."setiap yang hidup itu pasti akan merasai mati ".


Share:

7 comments:

  1. hari lahir miss ismalina eaa?..

    selamat hari lahir, moga diberkati n semoga keep jadi pnyokong nurul ain <<--xde kena mngena, saja buat isu..

    ReplyDelete
  2. huhu.. u spell my name wrongly.. :P
    zaRith sufia.. :)

    ReplyDelete
  3. terima kasih terry bogart :)
    penyokong nurul ain ??


    missdelta soooorryy
    dah betulkan dah..
    tq ae...

    ReplyDelete
  4. huhu.. welcome.. btw, sepit rambut tu sepasang dengan aku. malangnye, aku nye da rosak. huhuhu.. :(

    ReplyDelete
  5. yer ke??adeyh sedaynye..
    alhamdulillah pasangan die ni elok lg..
    :) ..tq a lot :)

    ReplyDelete
  6. syukur isma ada ramai sahabat sekeliling yg masih ingat dan prihatin akan enti..moga kasih sayang Allah ini berkekalan dan dapt kita kongsi bersama..insyaAllah..Maaf ana xde hadiah bermakna yg dpt dilihat dari fizikalnya.. InsyaAllah ada rezeki ada lah tuk enti..sama ada cepat atau lambat..salam ukhwan fillah..amin..(^__^) sayang enti kerana Allah..nice blog!

    ReplyDelete
  7. alalalala~~~~baidurihati~~
    ana bersyukur ade sahabat enti
    sume2 tu lah
    tak mintak pun hadiah fizikal
    allah kurniakan enti dan sahabat2 pun dah kira hadiah fizikal bagi ana,xthu ana nak mengambarkan kesyukuran memiliki sahabat sehebat antunna semua

    ReplyDelete