Sunday, July 31, 2011

Pengajaran Ramadhan Kareem

Assalamualaikum w.b.t

Esok umat Islam akan memasuki Madrasah Ramadhan. Teringat peringatan ustazan semasa kuliah zuhur di KLCC Jumaat kemarin. Beliau menyebut satu hadiz sahih..Ana salin, tapi kurang pasti pade buku yang mane. Jadi sedikit yang terlekat dihati berbunyi begini..

"Barang siapa yang memasuki madrasan Ramadahan dan keluar daripadanya seperti seolah-olah tidak pernah memasuki madrasah Ramadhan adalah sia-sia"

Apabila ustazan berkata demikian ana mengimbau kejadian yang berlaku pada diri ana pada Ramadhan yang lepas. Alhamdulillah ramadhan lepas ana berjaya mencapai target ana untuk khatam Al-Quran sekurang-kurangnye sekali by end of Ramadhan. Namun lucunye, ana khatam kira-kira beberapa minit lagi menjelang syawal.

Kejadianya sungguh trajis sampaikan ibu dan adik-adik ana geli hati melihat gelagat ana membace al-Quran bersungguh-sungguh di dapur...ish..ish..ish.. Al-maklumlah, sehari sebelum raya pastinye kita sibuk memasak rendang ketupat dan segala macam sajian. Ana pun tidak mahu lepaskan peluang membantu ibu memasak juadah raya. Namun, ada satu lagi hajat yang perlu dilaksanakan sebelum raya sakan pada esok hari.So, to kill two birds with one stone, ana pun capai Al-Quran tafsir ana dan bawak ke dapur. Bukan tidak mahu meluangkan mase khusus untuk membacenye di bilik solat sehingga khatam atau ana beria-ia sangat nak memasak. Tetapi, rase bersalah apabila ibu dan adik-adik bertungkus lumus masak di dapur, ana sahaja yang beribadah dengan selesa.

Ketika ada masa terluang pasti ana buka. Sambil kacau rendang dan menghidupkan api dapur kayu..yang best lagi bace quran dalam asap. Asyik nak mengejarkan khatam al-Quran, sampai api dapur kayu tidak menyale pun ana tidak perasan..Pangajaran sungguh untuk diri ini. Nasib baik tidak hangit rendang ibu ana. Kalau tidak, makan nasi impit je la kami pagi raye tu. Kira-kira pukul 6 lebih kami selesai masak. Mase itulah ana pulun membace, langsung khatam beberapa minit sebelum berbuka puase.

Mane tidaknya, hanya separuh Juzuk 30 sahaja yang belum ana habiskan. Sayang sungguh jika hendak dibiarkan. Sudahlah membaca al-Quran ini banyak fadhilat, tambah-tambah lagi di bulan mulia yang Allah gandakan pahala bagi setiap amalan..hebat sungguh motivasi di Madrasah ramdhan..Tapi ana salah step nampaknye. Next time make sure khatam at-least sehari sebelum raya. Kalau perlukan waktu kecemasan pun hanya sebelum zuhur, sebab selepas itu jadi macam ana.

"Diriwayatkan daripada Abu Hurairah Radhiallahu 'anhu:Maksudnya: "Bahawa Rasulullah Shallallahu 'alaihi wasallam bersabda: "Sesiapa yang mendengar satu ayat daripada Kitab Allah Ta'ala (al-Qur'an) ditulis baginya satu kebaikan yang berlipat ganda. Sesiapa yang membacanya pula, baginya cahaya di hari Qiamat."(Hadis riwayat Ahmad)

Apa-apa sekali pun, Alhamdulillah semoga Allah memanjangkan usia ana untuk bertemu dan menamatkan waktu emas di bulan mulia ini. Azam kali ini perlu dipasang siap-siap. Tidak mahu lagi mengulangi kesilapan lepas. Itu pun ana bernasib baik dapat khatam, andainya ana di panggil Allah untuk menghadapNye. Alangkah rugidan kesalnyenye ana kerena gagal memberi persembahan yang terbaik buat Allah rabbul Alami..Salam Ramadhan.Berpuasa bukan hanye tidak makan dan minum.
..Gambar di KL Convex by isma..
Share:

0 comments:

Post a Comment